Oceń
Bakłażan posiada wiele wartości odżywczych, które z pewnością przydadzą się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znaleźliśmy 3 przepisy, które z pewnością przypadną wam do gustu. Są nie tylko bardzo łatwe, ale również smaczne!
Bakłażan posiada wiele właściwości odżywczych i mineralnych, dzięki temu wysoko plasuje się w produktach, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Z tego warzywa możemy wykonać wiele przepisów, które z pewnością ucieszą niejedno podniebienie.
Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!
Zapiekanka z bakłażanem
Klasyczny przepis z pewnością sprawdzi się jako danie główne lub szybki lunch do pracy. Dodając żółty ser, danie będzie jeszcze bardziej pożywne, a dodatkowe przyprawy wydobędą i podkreślą smak wszystkich warzyw.
Składniki:
- 1 bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w plasterki
- 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
- 4-5 różyczek brokuła
- 200 g sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 150 g startego sera żółtego typu Cheddar
- 50 g sera koziego
Przygotowanie:
- Bakłażana oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę, paprykę, cukinię i brokuły, i podsmażać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sos pomidorowy i przyprawy, i dusić przez kolejne 5 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Piec przez 10 minut, w międzyczasie odwracając raz.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, na to 1/2 sosu pomidorowego i posypać 1/2 sera. Ponownie ułożyć warstwę bakłażana, przykryć sosem i posypać serem. Na wierzch pokruszyć kozi ser. Piec przez 20 minut.
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią
Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i cukinią z pewnością sprawdzi się na obiad u tych z was, którzy lubią dania wegetariańskie.
Składniki:
- 200 g makaronu muszelek
- 1 średni bakłażan
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Wierzch zapiekanki:
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
- 100 g sera feta
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente.
- Bakłażana i cukinię umyć i odciąć końcówki.
- Bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą i zostawić na papierowym ręczniku na około 10 min. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem sok który wypłynął.
- Bakłażana i cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę. Natomiast cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i je zeszklić. Następnie dorzucić bakłażana i cukinię i podsmażać je ok. 5 minut. Później dodać pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i gotować całość na małym ogniu jeszcze ok. 8 min.
- Do warzyw w sosie dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
- Naczynie do zapiekania przesmarować niewielką ilością oliwy i dodać do niego makaron z warzywami. Równomiernie go rozłożyć
- Na wierzchu ułożyć pokrojoną na cienkie plasterki mozzarellę. Następnie rozkruszyć równomiernie ser feta. Na koniec posypać 2 łyżkami bułki tartej
- Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 185°C i zapiekać przez ok. 25 min. – aż ser na wierzchu się zarumieni.
Zobacz też: 6 przepisów na makaron z bobem - smaczne, szybkie i zdrowe
Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego
Fani mięsa również znajdą coś dla siebie. Połączenie mięsa mielonego i bakłażana w zapiekance swoim smakiem może przypominać nam grecką musakę.
Składniki:
Farsz:
- 1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- kartonik sosu pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oregano
- ½ szklanki czerwonego wina
- oliwa
- 2 średnie bakłażany
- 30 dag sera mozarella
Sos beszamelowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 15 dag masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie, aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy, wino, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość dusimy pod przykryciem około 10 min, od czasu do czasu mieszając.
- Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony.
- Ser mozarella ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno-pomidorowy, następnie znowu bakłażan, sos i na koniec ponownie bakłażan.
- Następnie przygotowujemy i dodajemy beszamel. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszając całość. Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając, gotujemy ok. 3- 4min. Na koniec całość posypujemy startym serem mozarella i przykrywamy folią aluminiową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł