Oceń
Jagody to owoce z których możemy wykonać bardzo wiele, smacznych i zdrowych przepisów. Jeśli szukacie interesującego pomysłu na smakowity deser koniecznie wybierzcie jeden z poniższych.
Zobacz też: 4 proste przepisy na tartę z jagodami. Wypróbuj je tego lata!
Sernik z jagodami
Coraz więcej osób docenia pozytywny wpływ serów na nasz organizm. Wprowadzamy je do swojej diety w postaci twarożku lub sera żółtego. W jego składzie znajdziesz witaminę A, B1, B2, wapń i fosfor.
Składniki:
- 180 g ciastek kruchych czekoladowych
- 60 g masła roztopionego
- 750 g twarogu zmielonego do serników
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 duże jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 350 g jagód świeżych lub mrożonych
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Przygotowanie:
- Ciastka i masło wrzućcie do blendera i zmiksujcie do otrzymania jednolitej masy. Ma wyglądać jak mokry piasek na plaży.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, jednak jedynie na samym dnie. Ja używam tortownicy z odpinanym bokiem, Wam też taką polecam. Na papier do pieczenia w tortownicy wyłóżcie ciasteczka i ugniećcie, aby dno było równe i zwarte. Tak przygotowaną foremkę włóżcie na około 30 minut do lodówki.
- W czasie kiedy spód się chłodzi, przygotujcie frużelinę owocową. Do garnuszka dodajcie owoce i 3 łyżki cukru, podgrzewajcie do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajcie 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Całość, zanim dodacie, musi być dobrze wymieszana. Po wlaniu do owoców zagotujcie wszystko i wyłączcie palnik. Odstawicie do przestygnięcia.
- Wyjmijcie formę z lodówki i owińcie ją z zewnątrz folią aluminiową dość ściśle. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, a foremka z odczepianym dnem mogłaby wpuścić nieco wody.
- Do miski włożyć wszystkie składniki sernika: ser, śmietankę, jajka, cukier puder, obie mąki i esencję waniliową. Całość szybko zmiksować, ale na niskich lub średnich obrotach. Nie należy miksować go długo bo napowietrzycie ciasto i to urośnie podczas pieczenia a później opadnie.
- Tak przygotowaną masę serową wlać do formy, a następnie zrobić kilka kleksów z przygotowanej frużeliny jagodowej. Możecie za pomocą patyczka wyciągnąć kształty, tworząc fantazyjne esy-floresy. Sernik należy włożyć do większego naczynia lub głębokiej blachy, a następnie napełnić większe naczynie wodą, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem. Piec w piekarniku w temperaturze 150 st przez ok 65-70 minut. Po wyjęciu schłodzić i wstawić do lodówki na min 1h. Podawać z frużeliną owocową.
Zobacz też: 3 przepisy na naleśniki z jagodami. Bardzo smaczne propozycje!
Sernik z białą czekoladą i jagodami
Klasyczny sernik możesz urozmaicić białą czekoladą i jagodami.
Składniki:
Spód:
- 250 g ciasteczek w czekoladzie
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
Masa:
- 1 kg sera mielonego
- 1 budyń waniliowy
- 90 g cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 50 g miękkiego masła
- 200 g białej czekolady
Przygotowanie:
- Ciasteczka pokruszyć w malakserze. Połączyć z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 23-25 cm. Ja zwykle robię bardzo cienki spód i boki wysokie na pół wysokości boku tortownicy. Tortownicę owinąć folią aluminiową.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Wstawić tortownicę, podpiekać spód 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
- Ser zmiksować z budyniem, cukrem i wanilią. Miksując dodawać po jednym jajku i masło. Na końcu wmieszać do masy czekoladę.
- Wlać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć owoce.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 st C i piec sernik 45-50 minut. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
- Zimny sernik przełożyć do lodówki i schłodzić go przez 4-6 godzin.
Sernik z jagodami na kruchym spodzie
Sernik z jagodami na kruchym spodzie z pewnością przypadnie wam do gustu. Bez wątpienia warto go przygotować, ponieważ jest smaczny i bardzo łatwy w wykonaniu.
Składniki:
- masa serowa
- 1 kg sera
- 6 żółtek + 3 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 budynie waniliowe
- 50 g masła
- spód
- 2,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 150 g margaryny
- jagody na wierzch (około 400 g)
- forma do pieczenia
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
- Mieszamy dokładnie/miksujemy wszystkie składniki, a następnie zagniatamy i wkładamy do lodówki lub zamrażalki na ok 30 min.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy o 30 cm.
- Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika na ok 15 min.
- Po wyjęciu studzimy.
Masa serowa:
- Masło ucieramy w misce, dodajemy pojedynczo żółtka, cukier puder i małymi porcjami ser.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
- Do całości dodajemy budyń i delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką)
- Tak przygotowaną masę wykładamy podpieczone kruche ciasto, posypujemy owocami i ponownie wstawiamy do piekarnika (rozgrzany do 180 st) na ok. 1 godzinę.
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek
Oceń artykuł