Zamknij

3 przepisy na sernik z jagodami! Na który się skusisz?

Julita Buczek
21.06.2018
Aktualizacja: 29.01.2020 15:28
sernik z jagodami
fot. Fotografia Pixaby

Sernik z jagodami z pewnością przypadnie ci do gustu. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a efekt finalny będzie zaskakujący. Mamy pomysł na klasyczny, z dodatkiem białej czekolady lub na kruchym spodzie!

Jagody to owoce z których możemy wykonać bardzo wiele, smacznych i zdrowych przepisów. Jeśli szukacie interesującego pomysłu na smakowity deser koniecznie wybierzcie jeden z poniższych.

Zobacz też: 4 proste przepisy na tartę z jagodami. Wypróbuj je tego lata!

Sernik z jagodami

Coraz więcej osób docenia pozytywny wpływ serów na nasz organizm. Wprowadzamy je do swojej diety w postaci twarożku lub sera żółtego. W jego składzie znajdziesz witaminę A, B1, B2, wapń i fosfor.

Składniki:

  • 180 g ciastek kruchych czekoladowych
  • 60 g masła roztopionego
  • 750 g twarogu zmielonego do serników
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 duże jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przygotowanie:

  1. Ciastka i masło wrzućcie do blendera i zmiksujcie do otrzymania jednolitej masy. Ma wyglądać jak mokry piasek na plaży.
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, jednak jedynie na samym dnie. Ja używam tortownicy z odpinanym bokiem, Wam też taką polecam. Na papier do pieczenia w tortownicy wyłóżcie ciasteczka i ugniećcie, aby dno było równe i zwarte. Tak przygotowaną foremkę włóżcie na około 30 minut do lodówki.
  3. W czasie kiedy spód się chłodzi, przygotujcie frużelinę owocową. Do garnuszka dodajcie owoce i 3 łyżki cukru, podgrzewajcie do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajcie 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Całość, zanim dodacie, musi być dobrze wymieszana. Po wlaniu do owoców zagotujcie wszystko i wyłączcie palnik. Odstawicie do przestygnięcia.
  4. Wyjmijcie formę z lodówki i owińcie ją z zewnątrz folią aluminiową dość ściśle. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, a foremka z odczepianym dnem mogłaby wpuścić nieco wody.
  5. Do miski włożyć wszystkie składniki sernika: ser, śmietankę, jajka, cukier puder, obie mąki i esencję waniliową. Całość szybko zmiksować, ale na niskich lub średnich obrotach. Nie należy miksować go długo bo napowietrzycie ciasto i to urośnie podczas pieczenia a później opadnie.
  6. Tak przygotowaną masę serową wlać do formy, a następnie zrobić kilka kleksów z przygotowanej frużeliny jagodowej. Możecie za pomocą patyczka wyciągnąć kształty, tworząc fantazyjne esy-floresy. Sernik należy włożyć do większego naczynia lub głębokiej blachy, a następnie napełnić większe naczynie wodą, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem. Piec w piekarniku w temperaturze 150 st  przez ok 65-70 minut. Po wyjęciu schłodzić i wstawić do lodówki na min 1h. Podawać z frużeliną owocową.

Zobacz też: 3 przepisy na naleśniki z jagodami. Bardzo smaczne propozycje!

Sernik z białą czekoladą i jagodami

Klasyczny sernik możesz urozmaicić białą czekoladą i jagodami.

Składniki:

Spód:

  • 250 g ciasteczek w czekoladzie
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego

Masa:

  • 1 kg sera mielonego
  • 1 budyń waniliowy
  • 90 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć w malakserze. Połączyć z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 23-25 cm. Ja zwykle robię bardzo cienki spód i boki wysokie na pół wysokości boku tortownicy. Tortownicę owinąć folią aluminiową.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  3. Wstawić tortownicę, podpiekać spód 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
  4. Ser zmiksować z budyniem, cukrem i wanilią. Miksując dodawać po jednym jajku i masło. Na końcu wmieszać do masy czekoladę.
  5. Wlać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć owoce.
  6. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 st C i piec sernik 45-50 minut. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową.
  7. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
  8. Zimny sernik przełożyć do lodówki i schłodzić go przez 4-6 godzin.

Sernik z jagodami na kruchym spodzie

Sernik z jagodami na kruchym spodzie z pewnością przypadnie wam do gustu. Bez wątpienia warto go przygotować, ponieważ jest smaczny i bardzo łatwy w wykonaniu.

Składniki:

  • masa serowa
  • 1 kg sera
  • 6 żółtek + 3 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe
  • 50 g masła
  • spód
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • jagody na wierzch (około 400 g)
  • forma do pieczenia

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Mieszamy dokładnie/miksujemy wszystkie składniki, a następnie zagniatamy i wkładamy do lodówki lub zamrażalki na ok 30 min.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy o 30 cm.
  3. Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika na ok 15 min.
  4. Po wyjęciu studzimy.

Masa serowa:

  1. Masło ucieramy w misce, dodajemy pojedynczo żółtka, cukier puder i małymi porcjami ser.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
  3. Do całości dodajemy budyń i delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką)
  4. Tak przygotowaną masę wykładamy podpieczone kruche ciasto, posypujemy owocami i ponownie wstawiamy do piekarnika (rozgrzany do 180 st) na ok. 1 godzinę.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Zagłosuj

Który przepis na sernik chcesz wypróbować?

Liczba głosów:

Autor: Julita Buczek