Oceń
Nalewkę z jagód przygotujesz bardzo szybko i w prosty sposób. Ten napój jest nie tylko smaczny, ale również posiada właściwości zdrowotne!
Nalewki zrobione na spirytusie mają olbrzymie walory zdrowotne. Można je coraz częściej spotkać podczas leczenia rozmaitych infekcji czy schorzeń.
Już nasze prababcie znały drogocenne właściwości nalewek wykonanych z różnego rodzaju owoców lub warzyw.
Nalewka z jagód
Nalewkę z jagód zrobisz szybko i łatwo. Ten prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym z was, którzy lubią smaczny i słodki alkohol.
Składniki:
- 1 l jagód
- 1 kg cukru
- około 500 - 600 ml spirytusu
Przygotowanie:
- Jagody przebieramy, oczyszczamy, szybko przepłukując na sicie dobrze odsączamy. Wsypujemy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy spirytus tak, aby owoce były zakryte.
- Słoik stawiamy w słonecznym miejscu na miesiąc, od czasu do czasu mieszając, by cukier się lepiej rozpuścił. Po tym czasie nalewkę zlewamy i filtrujemy przez bibułkę lub filtr do kawy.
- Nalewkę rozlewamy do butelek i ponownie odstawiamy na miesiąc już w piwniczce.
Nalewka z czarnych jagód bez cukru
Składniki:
- 2 szklanek czarnych jagód
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- pół laski wanilii
- cytryna
Przygotowanie:
- Przebrane i dokładnie umyte jagody wsypujemy do słoja i lekko miażdżymy. Następnie zalewamy woda i spirytusem w takiej właśnie kolejności. Możemy też wcześniej osobno rozcieńczyć spirytus wodą i zalać owoce taką mieszanką. Wrzucamy też pół laski wanilii.
- Nastaw w szczelnie zamkniętym naczyniu trzymamy przez dwa tygodnie. Po tym czasie zlewamy, dokładnie odsączając jagody. Do nalewki nie będą już nam potrzebne, więc możemy je posłodzić i odstawić, by potem wykorzystać do zrobienia ciasta lub deseru.
- Do przefiltrowanego płynu dodajemy dosłownie kilka kropel cytryny, które mają za zadanie uwypuklić jagodowy smak.
- Wlewamy więc płyn doprawiony kilkoma kroplami cytryny do słoja. Po pół roku możemy nalewkę wlać do butelek, które potem szczelnie zamkniemy. Nie musimy wszystkiego od razu wypijać, a ta nalewka z każdym miesiącem nabiera dodatkowego aromatu.
Zobacz też: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy
Nalewka z mrożonych jagód
Jeśli owoce się skończą lub po prostu chcesz swoją nalewkę wykonać z mrożonych owoców, możesz śmiało to zrobić.
Składniki:
- 2 kg mrożonych jagód
- 800 g cukru
- 2,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 1 laska wanilii
- 500 ml wody
Przygotowanie:
- Zamrożone owoce wsypujemy do słoja i zalewamy wódką, a potem spirytusem. Naczynie zamykamy i odkładamy w chłodne miejsce na 3 dni – może to być spiżarnia lub lodówka. Codziennie mieszamy zawartość.
- Po trzech dniach z cukru i wrzącej wody przyrządzamy syrop cukrowy, który odstawiamy do schłodzenia.
- Do słoja z jagodami i alkoholem wlewamy ostudzony syrop cukrowy i wrzucamy laskę wanilii. Całość mieszamy, następnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po tygodniu nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek, w którym powinna postać minimum 60 dni, zanim uzyska największe bogactwo smaku i aromatu.
Wypróbujesz przepis na nalewkę z jagód?
Oceń artykuł
