Oceń
Nalewki zrobione na spirytusie mają olbrzymie walory zdrowotne. Można je coraz częściej spotkać podczas leczenia rozmaitych infekcji czy schorzeń.
Już nasze prababcie znały drogocenne właściwości nalewek wykonanych z różnego rodzaju owoców lub warzyw.
Nalewka z jagód
Nalewkę z jagód zrobisz szybko i łatwo. Ten prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym z was, którzy lubią smaczny i słodki alkohol.
Składniki:
- 1 l jagód
- 1 kg cukru
- około 500 - 600 ml spirytusu
Przygotowanie:
- Jagody przebieramy, oczyszczamy, szybko przepłukując na sicie dobrze odsączamy. Wsypujemy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy spirytus tak, aby owoce były zakryte.
- Słoik stawiamy w słonecznym miejscu na miesiąc, od czasu do czasu mieszając, by cukier się lepiej rozpuścił. Po tym czasie nalewkę zlewamy i filtrujemy przez bibułkę lub filtr do kawy.
- Nalewkę rozlewamy do butelek i ponownie odstawiamy na miesiąc już w piwniczce.
Nalewka z czarnych jagód bez cukru
Składniki:
- 2 szklanek czarnych jagód
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- pół laski wanilii
- cytryna
Przygotowanie:
- Przebrane i dokładnie umyte jagody wsypujemy do słoja i lekko miażdżymy. Następnie zalewamy woda i spirytusem w takiej właśnie kolejności. Możemy też wcześniej osobno rozcieńczyć spirytus wodą i zalać owoce taką mieszanką. Wrzucamy też pół laski wanilii.
- Nastaw w szczelnie zamkniętym naczyniu trzymamy przez dwa tygodnie. Po tym czasie zlewamy, dokładnie odsączając jagody. Do nalewki nie będą już nam potrzebne, więc możemy je posłodzić i odstawić, by potem wykorzystać do zrobienia ciasta lub deseru.
- Do przefiltrowanego płynu dodajemy dosłownie kilka kropel cytryny, które mają za zadanie uwypuklić jagodowy smak.
- Wlewamy więc płyn doprawiony kilkoma kroplami cytryny do słoja. Po pół roku możemy nalewkę wlać do butelek, które potem szczelnie zamkniemy. Nie musimy wszystkiego od razu wypijać, a ta nalewka z każdym miesiącem nabiera dodatkowego aromatu.
Zobacz też: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy
Nalewka z mrożonych jagód
Jeśli owoce się skończą lub po prostu chcesz swoją nalewkę wykonać z mrożonych owoców, możesz śmiało to zrobić.
Składniki:
- 2 kg mrożonych jagód
- 800 g cukru
- 2,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 1 laska wanilii
- 500 ml wody
Przygotowanie:
- Zamrożone owoce wsypujemy do słoja i zalewamy wódką, a potem spirytusem. Naczynie zamykamy i odkładamy w chłodne miejsce na 3 dni – może to być spiżarnia lub lodówka. Codziennie mieszamy zawartość.
- Po trzech dniach z cukru i wrzącej wody przyrządzamy syrop cukrowy, który odstawiamy do schłodzenia.
- Do słoja z jagodami i alkoholem wlewamy ostudzony syrop cukrowy i wrzucamy laskę wanilii. Całość mieszamy, następnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po tygodniu nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek, w którym powinna postać minimum 60 dni, zanim uzyska największe bogactwo smaku i aromatu.
Wypróbujesz przepis na nalewkę z jagód?
Oceń artykuł