Zamknij

3 przepisy na nalewkę z jagodami. Musisz je wypróbować!

20.06.2018
Aktualizacja: 13.10.2020 14:00
nalewka z jagód
fot. Shutterstock

Nalewkę z jagód przygotujesz bardzo szybko i w prosty sposób. Ten napój jest nie tylko smaczny, ale również posiada właściwości zdrowotne!

Nalewki zrobione na spirytusie mają olbrzymie walory zdrowotne. Można je coraz częściej spotkać podczas leczenia rozmaitych infekcji czy schorzeń.

Już nasze prababcie znały drogocenne właściwości nalewek wykonanych z różnego rodzaju owoców lub warzyw.

Nalewka z jagód

Nalewkę z jagód zrobisz szybko i łatwo. Ten prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym z was, którzy lubią smaczny i słodki alkohol.

Składniki:

  • 1 l jagód
  • 1 kg cukru
  • około 500 - 600 ml spirytusu

Przygotowanie:

  1. Jagody przebieramy, oczyszczamy, szybko przepłukując na sicie dobrze odsączamy. Wsypujemy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy spirytus tak, aby owoce były zakryte.
  2. Słoik stawiamy w słonecznym miejscu na miesiąc, od czasu do czasu mieszając, by cukier się lepiej rozpuścił. Po tym czasie nalewkę zlewamy i filtrujemy przez bibułkę lub filtr do kawy.
  3. Nalewkę rozlewamy do butelek i ponownie odstawiamy na miesiąc już w piwniczce.

Nalewka z czarnych jagód bez cukru

Składniki:

  • 2 szklanek czarnych jagód
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • pół laski wanilii
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Przebrane i dokładnie umyte jagody wsypujemy do słoja i lekko miażdżymy. Następnie zalewamy woda i spirytusem w takiej właśnie kolejności. Możemy też wcześniej osobno rozcieńczyć spirytus wodą i zalać owoce taką mieszanką. Wrzucamy też pół laski wanilii.
  2. Nastaw w szczelnie zamkniętym naczyniu trzymamy przez dwa tygodnie. Po tym czasie zlewamy, dokładnie odsączając jagody. Do nalewki nie będą już nam potrzebne, więc możemy je posłodzić i odstawić, by potem wykorzystać do zrobienia ciasta lub deseru.
  3. Do przefiltrowanego płynu dodajemy dosłownie kilka kropel cytryny, które mają za zadanie uwypuklić jagodowy smak.
  4. Wlewamy więc płyn doprawiony kilkoma kroplami cytryny do słoja. Po pół roku możemy nalewkę wlać do butelek, które potem szczelnie zamkniemy. Nie musimy wszystkiego od razu wypijać, a ta nalewka z każdym miesiącem nabiera dodatkowego aromatu.

Zobacz też:  Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy

Nalewka z mrożonych jagód

Jeśli owoce się skończą lub po prostu chcesz swoją nalewkę wykonać z mrożonych owoców, możesz śmiało to zrobić.

Składniki:

  • 2 kg mrożonych jagód
  • 800 g cukru
  • 2,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

  1. Zamrożone owoce wsypujemy do słoja i zalewamy wódką, a potem spirytusem. Naczynie zamykamy i odkładamy w chłodne miejsce na 3 dni – może to być spiżarnia lub lodówka. Codziennie mieszamy zawartość.
  2. Po trzech dniach z cukru i wrzącej wody przyrządzamy syrop cukrowy, który odstawiamy do schłodzenia.
  3. Do słoja z jagodami i alkoholem wlewamy ostudzony syrop cukrowy i wrzucamy laskę wanilii. Całość mieszamy, następnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o temperaturze pokojowej.
  4. Po tygodniu nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek, w którym powinna postać minimum 60 dni, zanim uzyska największe bogactwo smaku i aromatu.

Wypróbujesz przepis na nalewkę z jagód?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?