3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!

12.10.2020
Aktualizacja: 22.10.2020 13:24

Wypróbuj nasze sposoby na zdrową nalewkę z głogu. Jesień to idealny czas na przygotowanie tego trunku. Przepis na nalewkę z głogu jest dziecinnie prosty!

owoce głogu
fot. Shutterstock

Tradycja przygotowywania nalewek sięga bardzo zamierzchłych czasów. Już w XIII wieku ten trunek był bardzo popularny. Jedna z pierwszych nalewek podawana była jako aperitif czyli spirytus z dodatkiem wielu olejków różanych. Wykonywanie domowych nalewek w Polsce stało się w okresie Rzeczpospolitej Sarmackiej. To właśnie wtedy w każdym domu można było znaleźć różnego rodzaju nalewki z dodatkiem owoców czy ziół.

Prócz owoców do nalewki powinno dodać się odrobinę imbiru, gałki muszkatołowej, goździków czy wanilii. To właśnie te składniki podkreślą smak napoju.

Przetwory z głogu mają bardzo dużo pozytywnych właściwości dla naszego organizmu oraz nie wywołują efektów ubocznych.

Głóg może również działać przeciwrakowo. Ma świetny wpływ na układ krążenia oraz niedociśnienie.

Głóg pomaga w takich dolegliwościach:

  • nerwobóle,
  • choroby serca,
  • nerwica,
  • nadciśnienie,
  • zaparcia,
  • obniżona odporność,
  • bolesne miesiączki,
  • infekcje dróg moczowych,
  • choroby wieku starczego,
  • stres,
  • bezsenność.

W głogu znajdziemy, takie składniki jak:

Zawarte w głogu związki flawonoidowe działają rozkurczowo na mięśnie jelit czy naczyń krwionośnych. Głóg ma bardzo wiele pozytywnego wpływu na nasz organizm. Przyczynia się np. do utlenienia krwi mięśnia sercowego.

Nalewka z głogu - przepis

Przepis na nalewkę z głogu wcale nie jest trudny. Receptur na ten napój jest bardzo dużo. Można dodawać do niego przeróżne składniki. Goździki, mód, cynamon to tylko niektóre z nich. Jednym z najbardziej powszechnych jest tradycyjny przepis na nalewkę z głogu. Sposób przygotowania nalewki z głogu nie należy do najtrudniejszych. Należy jednak być cierpliwym, ponieważ nalewka musi odstać swoje. Przeważnie jest to kilka miesięcy.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu,
  • 4 szklanki spirytusu,
  • 50 dag cukru,
  • 6-10 goździków,
  • kawałek cynamonu,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 4 szklanki przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Owoce wsypać do słoika.
  2. Spirytus wymieszać ze szklanką wody, zalać owoce i szczelnie zakryć.
  3. Odstawić na około dwa tygodnie, codziennie potrząsać gąsiorem.
  4. Zagotować resztę wody z przyprawami, dodać cukier, gotować przez kilka minut, zdjąć pianę.
  5. Zlać alkohol z owoców, wlać do syropu, cały czas mieszając.
  6. Wlać do słoja, zamknąć, odstawić na 3 dni, przefiltrować oraz rozlać do butelek.

Zobacz także:  Nalewka z sosny na dwa sposoby. Musisz je poznać tej jesieni!

Lecznicza nalewka z głogu - przepis

Można również przygotować prozdrowotną nalewkę z głodu. Ten napój należy przygotować z dodatkiem miodu.

Składniki:

  • 80 dag głogu,
  • 0,75 l spirytusu 95%,
  • 0,5 l czystej wódki 40%,
  • 0,5 l wody,
  • 2 szklanki miodu wrzosowego

Przygotowanie:

  1. Należy zacząć od czyszczenia i dokładnego umycia głogu. Następnie należy wsypać owoce do dużego słoika.
  2. Wskazaną ilość wody należy ugotować, ostudzić oraz rozpuścić w niej miód.
  3. Wlać całość do słoja z owocami i zalać wódką. Mieszać dokładnie i szczelnie zamknąć słoik.
  4. Odstawić go na 2 dni w ciepłym miejscu.

Korzenna nalewka z głogu

Przyprawy takie jak goździki czy cynamon podkreślają smak alkoholu i sprawiają, że staje się on znacznie bardziej wyraźny oraz aromatyczny. Podczas przygotowywania korzennej nalewki z głogu warto te przyprawy dodać na samym początku, tak aby mogły "przegryźć" się z alkoholem.

Składniki:

  • 1 kg owoców głogu,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru,
  • skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku,
  • ½ laski wanilii,
  • 10 cm kawałek kory cynamonu,
  • 5 goździków.

Przygotowanie:

  1. Umyć owoce, wsypać je do wyparzonego słoika i zalać spirytusem oraz jedną szklanką przegotowanej wody. Odstawić na 3 tygodnie, codziennie potrząsać słoikiem.
  2. Zlać płyn z owoców oraz szczelnie zamknąć. Owoce zalać szklanką wrzącej wody, potrząsnąć słoikiem i odstawić na kilka godzin.
  3. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, owocami i przyprawami, wystudzić oraz dodać do nalewki.
  4. Odstawić na około miesiąc. Przefiltrować i rozlać do butelek.

Warto przygotować ten drogocenny trunek i cieszyć się nim jesiennymi i zimowymi wieczorami w domowym zaciszu. Nalewki to również świetny dodatek do dań czy deserów.

Wypróbujesz te przepisy na nalewki?

loader

Zobacz także: Wypróbuj przepis na nalewkę z pigwy. Mamy aż 4 sposoby na ten pyszny trunek!

loader
Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?