Oceń
Tradycja przygotowywania nalewek sięga bardzo zamierzchłych czasów. Już w XIII wieku ten trunek był bardzo popularny. Jedna z pierwszych nalewek podawana była jako aperitif czyli spirytus z dodatkiem wielu olejków różanych. Wykonywanie domowych nalewek w Polsce stało się w okresie Rzeczpospolitej Sarmackiej. To właśnie wtedy w każdym domu można było znaleźć różnego rodzaju nalewki z dodatkiem owoców czy ziół.
Prócz owoców do nalewki powinno dodać się odrobinę imbiru, gałki muszkatołowej, goździków czy wanilii. To właśnie te składniki podkreślą smak napoju.
Przetwory z głogu mają bardzo dużo pozytywnych właściwości dla naszego organizmu oraz nie wywołują efektów ubocznych.
Głóg może również działać przeciwrakowo. Ma świetny wpływ na układ krążenia oraz niedociśnienie.
Głóg pomaga w takich dolegliwościach:
- nerwobóle,
- choroby serca,
- nerwica,
- nadciśnienie,
- zaparcia,
- obniżona odporność,
- bolesne miesiączki,
- infekcje dróg moczowych,
- choroby wieku starczego,
- stres,
- bezsenność.
W głogu znajdziemy, takie składniki jak:
- garbniki,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- pektyny,
- sole mineralne,
- aminy,
- flawonoidy.
Zawarte w głogu związki flawonoidowe działają rozkurczowo na mięśnie jelit czy naczyń krwionośnych. Głóg ma bardzo wiele pozytywnego wpływu na nasz organizm. Przyczynia się np. do utlenienia krwi mięśnia sercowego.
Nalewka z głogu - przepis
Przepis na nalewkę z głogu wcale nie jest trudny. Receptur na ten napój jest bardzo dużo. Można dodawać do niego przeróżne składniki. Goździki, mód, cynamon to tylko niektóre z nich. Jednym z najbardziej powszechnych jest tradycyjny przepis na nalewkę z głogu. Sposób przygotowania nalewki z głogu nie należy do najtrudniejszych. Należy jednak być cierpliwym, ponieważ nalewka musi odstać swoje. Przeważnie jest to kilka miesięcy.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców głogu,
- 4 szklanki spirytusu,
- 50 dag cukru,
- 6-10 goździków,
- kawałek cynamonu,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 4 szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Owoce wsypać do słoika.
- Spirytus wymieszać ze szklanką wody, zalać owoce i szczelnie zakryć.
- Odstawić na około dwa tygodnie, codziennie potrząsać gąsiorem.
- Zagotować resztę wody z przyprawami, dodać cukier, gotować przez kilka minut, zdjąć pianę.
- Zlać alkohol z owoców, wlać do syropu, cały czas mieszając.
- Wlać do słoja, zamknąć, odstawić na 3 dni, przefiltrować oraz rozlać do butelek.
Zobacz także: Nalewka z sosny na dwa sposoby. Musisz je poznać tej jesieni!
Lecznicza nalewka z głogu - przepis
Można również przygotować prozdrowotną nalewkę z głodu. Ten napój należy przygotować z dodatkiem miodu.
Składniki:
- 80 dag głogu,
- 0,75 l spirytusu 95%,
- 0,5 l czystej wódki 40%,
- 0,5 l wody,
- 2 szklanki miodu wrzosowego
Przygotowanie:
- Należy zacząć od czyszczenia i dokładnego umycia głogu. Następnie należy wsypać owoce do dużego słoika.
- Wskazaną ilość wody należy ugotować, ostudzić oraz rozpuścić w niej miód.
- Wlać całość do słoja z owocami i zalać wódką. Mieszać dokładnie i szczelnie zamknąć słoik.
- Odstawić go na 2 dni w ciepłym miejscu.
Korzenna nalewka z głogu
Przyprawy takie jak goździki czy cynamon podkreślają smak alkoholu i sprawiają, że staje się on znacznie bardziej wyraźny oraz aromatyczny. Podczas przygotowywania korzennej nalewki z głogu warto te przyprawy dodać na samym początku, tak aby mogły "przegryźć" się z alkoholem.
Składniki:
- 1 kg owoców głogu,
- 1 l spirytusu,
- 1 l wody,
- 500 g cukru,
- skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku,
- ½ laski wanilii,
- 10 cm kawałek kory cynamonu,
- 5 goździków.
Przygotowanie:
- Umyć owoce, wsypać je do wyparzonego słoika i zalać spirytusem oraz jedną szklanką przegotowanej wody. Odstawić na 3 tygodnie, codziennie potrząsać słoikiem.
- Zlać płyn z owoców oraz szczelnie zamknąć. Owoce zalać szklanką wrzącej wody, potrząsnąć słoikiem i odstawić na kilka godzin.
- Pozostałą wodę zagotować z cukrem, owocami i przyprawami, wystudzić oraz dodać do nalewki.
- Odstawić na około miesiąc. Przefiltrować i rozlać do butelek.
Warto przygotować ten drogocenny trunek i cieszyć się nim jesiennymi i zimowymi wieczorami w domowym zaciszu. Nalewki to również świetny dodatek do dań czy deserów.
Wypróbujesz te przepisy na nalewki?
Zobacz także: Wypróbuj przepis na nalewkę z pigwy. Mamy aż 4 sposoby na ten pyszny trunek!
Oceń artykuł