Oceń
Nalewki sprawdzą się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, potrafią być bardzo rozgrzewające i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Oczywiście należy je pić z umiarem! Jeśli chcesz, aby nalewka była jeszcze lepsza, zrób ją samemu. Naturalne składniki i odpowiednie proporcje sprawią, że napój będzie prawdziwym smakołykiem w twoim domu. Idealną porą do zrobienia nalewki śliwkowej jest późne lato lub sam początek jesieni.
Wykonanie nalewki śliwkowej wcale nie jest trudne, wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów i śmiało można, wykonać ten napój.
Nalewka ze śliwek przepis
Owoce śliwki posiadają bardzo dużo drogocennych właściwości, które odpowiedzialne są za trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet mogą odpowiadać za nasze samopoczucie. Jesień to idealna pora na zaopatrzenie się w dużą ilość śliwek i wykorzystanie ich w kuchni. Śliwki zawierają bardzo dużo błonnika, dlatego świetnie radzą sobie z problemami trawiennymi.
Składniki:
- 1 kilogram śliwek,
- 0,7 wódki lub spirytusu,
- cukier – ile się zmieści
Przygotowanie:
Do przygotowania nalewki należy użyć dużego słoika (pojemność 4 litry).
- Śliwki umyć i drylować, przekroić na pół.
- Wrzucić do słoika z kilkoma pestkami. Zalać alkoholem.
- Czekać około 4 tygodni.
- Zlać wódkę, a do śliwek dosypać cukru, tak aby je całkiem zakryć.
- Gdy śliwki puszczą sok, zmieszać je ze zlanym wcześniej alkoholem.
Nalewka ze śliwek węgierek
Nalewka domowej roboty jest bardzo smaczna. Jej niezapomniany smak z pewnością zostanie z nami na długo. Jej zrobienie nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności, dlatego z pewnością jej wykonanie nie przysporzy ci kłopotów!
Składniki:
- ponad kilogram śliwek węgierek,
- pół litra wódki,
- pół litra spirytusu,
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
- Do przygotowanego gąsiora wsypujemy śliwki, następnie zalewamy je wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.
- Gąsior musimy dokładnie i szczelnie zamknąć i odstawić do ciemnego miejsca.
- Nalewkę musimy oczywiście doglądać co 2-3 dni należy potrząsnąć gąsiorem, by przemieszać jego zawartość.
- Dopiero po ok. 5 tygodniach dysponujemy do śliwek cukier. Powtarzamy procedurę potrząsania.
- Do nalewki wracamy dopiero po czterech tygodniach. Przelewamy ją przez sito, aby pozbyć się miąższu.
- Odcedzoną nalewkę przelewamy do szklanych butelek, korkujemy je drewnianym korkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 miesiące.
- Im dłużej nalewka stoi w butelce, tym lepszego smaku nabiera.
Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!
Nalewka ze śliwek suszonych
Jeśli nie masz dostępu do świeżych śliwek, nic się nie martw! Możesz wykorzystać potencjał śliwek suszonych, które z pewnością sprawdzą się późną jesienią czy nawet zimą. Wykorzystując suszone śliwki na nalewkę, należy pamiętać o dodaniu kilku suszonych śliwek kalifornijskich, dzięki nim uzyskamy wspaniały bukiet smakowo-zapachowy.
Składniki:
- 0,25 kg suszonych śliwek bez pestek,
- 1 litr wódki 45%,
- 0,25 litra spirytusu,
- 0,25 litra wody
Przygotowanie:
- Śliwki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy wódką i spirytusem, odstawiamy na cztery tygodnie. Co kilka dni warto wstrząsnąć naczyniem.
- Płyn z owoców przelewamy do innego naczynia, przecedzając przez lejek.
- Jeśli nie chcesz, aby powstał osad, warto do cedzenia użyć filtra do kawy lub białej gazy. Pozostałe śliwki zostawić na dnie i zalać wodą, po dwóch dniach przecedzić i dodać do poprzednio przecedzonego płynu.
- Następnie wymieszać i odstawić płyn, aby się sklarował. Po kilku dniach zlać wódkę, która znajduje się nad osadem i rozlać ją do butelek. Jeśli chcesz, aby była jeszcze smaczniejsza odstaw ją na parę dni.
Oceń artykuł