Oceń
Nalewki są bardzo smaczne, powstają z owoców, kwiatów lub ziół. Mają najczęściej 40-45 procent alkoholu. Sporządzane w procesie maceracji, czyli zalania składników alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia zawartego w nich smaku oraz aromatu.
Domowa nalewka malinowa smakuje naprawdę znakomicie. Jesień to idealny czas, kiedy możemy ją wykonać. Maliny stworzą kompozycję, która na długo zapadnie ci w pamięć. Nalewki są zdecydowanie smaczniejsze, jeśli doda się do nich syrop cukrowy lub miód.
Właściwości zdrowotne malin są naprawdę zaskakujące. Soczyste i aromatyczne owoce mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W owocach malin znajdziemy kwasy organiczne oraz wiele witamin i minerałów, takich jak:
- witamina E,
- witamina C,
- witamina B,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- żelazo.
Naukowcy stwierdzili również, że maliny mogą pomagać w leczeniu nowotworów, dzięki zawartości kwasu ferulowego oraz beta-sitosterolu. Maliny posiadają również niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są osobom chorującym na cukrzycę. W malinach znajdziemy również antocyjany, które obniżają poziom glukozy we krwi.
Nalewka z malin
Tego typu nalewkę warto przygotować na jesieni, dzięki temu będzie gotowa na przełomie grudnia lub stycznia.
Składniki:
- 1 kg malin,
- 1 l wódki,
- dużych słoik
Przygotowanie:
- Owoce należy umyć i włożyć do słoika. Zasypać cukrem, zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce na kilka dni.
- Codziennie potrząsać słoikiem, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
- Kiedy maliny puszczą sok, należy dolać alkohol. Całość szczelnie zakręcić nakrętką i odstawić na 6 tygodni.
- Po tym czasie rozlać nalewkę do butelek, używając do tego specjalnego sitka.
Nalewka z malin na spirytusie
Składniki:
- 1 kg dojrzałych malin,
- 25 dag cukru,
- 1 litr zimnej przegotowanej wody,
- 1 litr spirytusu
Przygotowanie:
- Maliny zasypać cukrem w dużym słoiku, odstawić w ciepłe miejsce, tak aby puściły sok (około 14 godzin).
- Owoce wraz z cukrem zalać roztworem spirytusu i odstawić w ciemne miejsce na około 8 tygodni.
- Po tym czasie zlać nalewkę oddzielić owoce i pozostawić w słoiku do pierwszego sklarowania na około dwa tygodnie. Następnie przecedzić nalewkę przez sitko.
Nalewka z malin na wódce
Składniki:
- 1 kg malin,
- 2 kubki cukru,
- 0,7 alkoholu,
- laska cynamonu,
- laska wanilii
Przygotowanie:
- Maliny przebieramy, wkładamy do słoika, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy laskę cynamonu oraz wanilię. Pamiętamy o regularnym mieszaniu.
- Po około 10 dniach możemy oddzielić owoce od alkoholu. Całość przefiltrować i przelać do butelek.
Wypróbujesz ten przepis na nalewkę?
Oceń artykuł