Oceń
Regularne czyszczenie piekarnika jest bardzo ważne. Dlaczego? Zaschnięty brud osadzony wewnątrz urządzenia jest nie tylko nieestetyczny, ale również niebezpieczny. Pod wpływem wysokiej temperatury może bowiem zacząć się palić. Jeśli chcemy zminimalizować ryzyko zagrożenia pożarowego w naszej kuchni, powinniśmy raz na jakiś czas porządnie czyścić wnętrze piekarnika. Jak zrobić to w prosty sposób?
Wielu osobom czyszczenie piekarnika kojarzy się z nieprzyjemną i żmudną pracą. Przyzwyczajeni jesteśmy bowiem do szorowania zaschniętego osadu i tłuszczu ręcznie. Zazwyczaj używamy do tego specyfików dostępnych w sklepach z chemią gospodarczą. Te preparaty są jednak drogie, a ich działanie pozostawia wiele do życzenia. Często mimo uporczywego i długiego szorowania blachy piekarnika nadal są oblepione tłuszczem.
Zamiast bezradnie rozkładać ręce, możemy wypróbować domowych sposobów na walkę z tłuszczem i brudem. Jak czyścić piekarnik tanio i szybko? Przedstawiamy trik, który działa rewelacyjnie.
Jak szybko wyczyścić piekarnik? Ten trik odmienia życie!
Z brudnym piekarnikiem możemy uporać się bardzo szybko i sprawnie. Co więcej: żadne skomplikowane narzędzia i drogie środki czystości nie będą nam do tego potrzebne. O długim i uciążliwym szorowaniu również możemy zapomnieć. Wystarczy, że do rozgrzanego urządzenia (najlepiej do 230°C) włożymy garnek lub narzędzie termiczne wypełniony wodą z odrobiną octu.
Zobacz również: Tiktokerka zdradza swój sposób na lśniący piekarnik. To naprawdę działa
Para wodna, migrując po piekarniku, rozpuści tłuszcz zalegający nawet w jego zakamarkach. Z kolei ocet sprawi, że kamień osadzony wewnątrz urządzenia zniknie.
Naczynie termiczne powinniśmy usadzić na najniższej szynie piekarnika. Aby uzyskać satysfakcjonujący efekt, warto pozostawić miksturę w pracującym urządzeniu na minimum 30 minut. Po tym czasie możemy wyłączyć piekarnik i pozwól mu ostygnąć.
RadioZET.pl
Oceń artykuł