Oceń
Syrop z sosny to naturalny antybiotyk, który ma wiele właściwości leczniczych. Stosowany był już w medycynie ludowej. Nie dość że dobrze smakuje, to jeszcze złagodzi kaszel, ból gardła i pomoże wyleczyć przeziębienie. Co ważne, jest bezpieczny także dla kobiet w ciąży. Syrop z pędów sosny najlepiej przygotować wiosną, kiedy pędy nadają się do zebrania. Zobacz, jak to zrobić.
Zobacz także: Jest nazywany antybiotykiem XXI wieku. Poznaj cudowne właściwości propolisu
Receptura znana setki lat temu sprawdza się do dziś, a specyfik ten, nie dość że słodki i smaczny, to jeszcze ma wszechstronne zastosowanie. Wiosna to dobry moment na przygotowanie syropu z sosny. Młode pędy sosny zbiera się w maju, a syrop z sosny można stosować nie tylko jesienią, kiedy częściej się przeziębiamy, ale przez cały rok.
Syrop z sosny w ciąży
Syrop z sosny to całkowicie naturalny specyfik, który jest bezpieczny i może być stosowany w ciąży. Złagodzi przeziębienie i z pewnością poprawi samopoczucie przyszłej mamy.
Syrop z sosny - przepis, jak przygotować
Syrop z sosny zwany jest inaczej syropem majowym. W połowie maja pędy sosny osiągają odpowiednią długość i nadają się do zebrania, choć niektórzy zielarze twierdzą, że można to zrobić już w marcu. Aby przygotować syrop z sosny, najczęściej wykorzystuje się pędy z młodej sosny pospolitej Pinus silvestris. Pamiętajcie, że niektóre gatunki sosny (limba, kosodrzewina, sosna błotna) są chronione, więc nie zrywajmy z nich pędów. Unikajmy także drzew rosnących przy drogach ze względu na zanieczyszczenia. Nie zrywajmy pędów sosny tylko z jednego drzewa!
Do zerwania pędów sosny potrzebne nam będą: nóż, rękawiczki ochronne i przewiewny kosz, w którym dostarczymy pędy do domu. Jak przygotować syrop z pędów sosny? Wystarczy szklane naczynie i cukier.
Prosty sposób na przygotowanie syropu z pędów sosny:
- Pędy sosny czyścimy z okrywającej je brązowej łuski;
- Pamiętajmy, aby nie myć pączków, a jedyne oczyścić je, np. z owadów;
- Do słoika wkładamy warstwę pędów pokrojonych na kawałki ok. centymetra i posypujemy je cukrem w stosunku 1:1 (zamiast cukru możemy użyć miodu, cukru brązowego lub ksylitolu);
- Zapełniony słoik zabezpieczamy gazą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na miesiąc w słonecznym miejscu;
- Syrop jest gotowy, jeśli nabierze złocistego, herbacianego koloru - wtedy przelewany go oddzielnego naczynia i odstawiamy w chłodnym miejscu (aby nie stracił właściwości, możemy go przechowywać przez około rok).
Innym sposobem na przygotowanie syropu z sosny jest zagotowanie pędów (godzina na wolnym ogniu). Po odcedzeniu dodajemy cukier (kilogram na litr wywaru) i znów gotujemy, aż syrop zgęstnieje.
Syrop z sosny można stosować profilaktycznie - 1 łyżeczkę raz dziennie, można go też dodać do wody lub herbaty. W czasie przeziębienia podaje się z reguły 4 razy dziennie po łyżce. W przypadku dzieci stosuje się mniejszą dawkę - 3 łyżeczki syropu z sosny dziennie. Syrop z sosny ma piękny brązowawy kolor, a do tego jest smaczny, więc maluchy nie powinny mieć problemu z jego zażywaniem. Syrop z sosny nada się także dla kobiet w ciąży.
Zobacz także: Miód akacjowy na gardło i zmęczenie. Litrowy słoik kosztuje 30 zł
Syrop z sosny - właściwości
Syrop z sosny to kopalnia witamin i soli mineralnych. Pomoże wyleczyć przeziębienie, złagodzi kaszel i wzmocni organizm.
Młode pędy sosny zawierają m.in.:
- witaminę C oraz garbniki – charakteryzują je właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne,
- sole mineralne – wzmacniają kości;
- flawonoidy – przeciwutleniacze, które wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników, przypisuje się im także działanie antynowotworowe,
- węglowodany - dodają energii,
- gorycze – na lepszy apetyt,
- olejki eteryczne - stosowane w schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz dodawane do rozgrzewających maści i zdrowotnych kąpieli,
- fitolizyny – działają moczopędnie.
Jeśli nie przekonują cię właściwości syropu z sosny, możesz spróbować innego specyfiku na przeziębienie i kaszel. Świetnie sprawdzi się także syrop z cebuli.
Syrop z sosny - zastosowanie
Syrop z młodych pędów ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest prosty w przygotowaniu. Nie tylko złagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, ale też skróci czas leczenia. Pomoże na:
- przeziębienie,
- kaszel,
- chrypę
- ból gardła,
- zapalenie gardła i oskrzeli,
- grypę,
- katar,
- osłabienie organizmu,
- dreszcze.
Nalewka z sosny
Z pędów sosny można także sporządzić nalewkę. W tym celu 100 g młodych pędów sosny należy zalać litrem białego wina. Po przelaniu do butelki trzeba ją przechowywać w chłodnym miejscu.
Zdrowie z natury. Zobacz, które rośliny mają zastosowanie w medycynie naturalnej!
Oceń artykuł