Oceń
Owoce pigwy mają wiele witamin i minerałów, dlatego bez wątpienia warto z nich zrobić z nich przetwory i nie tylko. Pigwa dawniej była o wiele bardziej popularna w kuchni polskiej, jednak dziś wraca do łask. O jej cennych właściwościach mówi się coraz więcej. Dlatego konfitura z pigwy, nalewa z pigwy, a także sok z pigwy, czy ciasto z pigwy coraz częściej goszczą na naszych stołach. A my podpowiemy wam przepis na bardzo zdrowy syrop z pigwy. Koniecznie sprawdź, dlaczego warto pić syrop z pigwy i jak należy go przygotować.
Zobacz także: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca
Pigwa i jej cenne właściwości
Pigwa ma wiele cennych właściwości, dla których warto włączyć ją do swojej diety.
Pigwa jest bogatym źródłem:
- Witaminy C,
- Witaminy A,
- Witaminy B6,
- Tiaminy,
- Ryboflawiny,
- Niacyny,
- Kwasu Foliowego,
- Wapnia,
- Fosforu,
- Żelaza,
- Magnezu,
- Cynku,
- Sodu,
- Fosforu,
- Potasu.
Najpopularniejszym sposobem wykorzystywania pigwy w celach zdrowotnych jest picie soku z pigwy. Zanim jednak przejdziemy do przepisu na domowy sok z pigwy, warto zastanowić się, kiedy należy go użyć. Zobacz także: Syrop z cebuli - idealny lek na kaszel. Jak go zrobić?
Syrop z pigwy – na co w szczególności polecany?
- Zaburzenia układu pokarmowego
Owoce pigwy łagodzą objawy niestrawności, pomagają pozbyć się uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem, a także zgagą. Pigwa szczególnie polecana jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka oraz jelit, a także przy uszkodzeniach śluzówki żołądka. Nie tylko owoce, ale także nasiona pigwy wspierają przemianę materii i pobudzają trawienie. Po pigwę powinny sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Pigwa wspomaga także pracę wątroby.
- Przeziębienie i grypa
Gdy męczą cię objawy grypy i przeziębienia, napij się herbaty z dodatkiem syropu z pigwy. Te owoce zawierają dużą dawkę witaminy c, która wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo inne cenne minerały pigwy pomagają w walce z suchym kaszlem.
- Zdrowa i piękna skóra
Pigwa jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Oprócz syropu z pigwy, możesz wykonać z tego owocu także kremy i maseczki na twarz.
Zobacz także: Syrop z sosny - ten cudowny lek można pić również w ciąży. Jak zrobić syrop z pędów sosny?
Syrop z pigwy – 2 sprawdzone przepisy
Syrop z pigwy – przepis z dodatkiem cukru
Składniki:
- Owoce pigwy
- Cukier
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj owoce pigwy i przekrój je na 4 części.
- Wydrąż pestki.
- Pokrój owoce w małą kostkę.
- Dodaj cukru (objętościowo tyle samo, ile masz pokrojonych owoców, czyli 1 szklanka owoców pigwy na 1 szklankę cukru).
- Zasypane cukrem owoce odstaw na 2 dni (muszą puścić sok).
- Po 2 dniach syrop razem z owocami przelej do słoiczków.
- Jeśli chcesz, aby syrop stał bardzo długo zapasteryzuj go w gorącej wodzie.
Syrop świetnie nadaje się do słodzenia herbaty, możesz go też śmiało dodawać do deserów. Zamiast cukru możesz dodać ksylitom.
Zobacz także: Sok z aronii jest bardzo zdrowy. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić!
Syrop z pigwy – przepis bez gotowania
Składniki:
- Owoce pigwy (1 kilogram)
- Cukier (1 kilogram)
Przygotowanie:
- Umyj owoce pigwy, a następnie je przekrój na 4 części.
- Usuń pestki i gniazda nasienne.
- Owoce pigwy pokrój na cienkie paseczki.
- Ułóż je warstwami w słoiku, między warstwami dodawaj cukru (staraj się układać warstwy bardzo ciasno).
- Owoce razem z cukrem ugnieć tłuszkiem.
- Zakręć słoik i odstaw na kilka godzin, następnie wstaw do lodówki na 3 dni.
Zobacz także: Nalewka z sosny na dwa sposoby. Musisz je poznać tej jesieni!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł