Oceń
Blacha do pieczenia to niezbędnik w naszych kuchniach. Ułatwia nam przyrządzanie pysznych ciast i dań obiadowych. Niestety jej czyszczenie po wyjęciu z piekarnika bywa problematyczne. Na szczęście w takiej sytuacji nie musimy od razu sięgać po specjalistyczne środki. W walce z tymi zabrudzeniami równie skuteczne mogą okazać się domowe sposoby.
Kuchenne porady: jak wyczyścić blachę do pieczenia?
Aby wyczyścić blachę kuchenną, nie musisz wydawać fortuny na detergenty. Tańszym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem będzie wykorzystanie produktu spożywczego, który z pewnością masz w swojej kuchennej szafce. Trik ten przyda ci się przed świętami, gdy będziesz często korzystał z formy do pieczenia, przygotowując w niej różne wielkanocne smakołyki.
Tłusty osad czy też przypalone jedzenie można łatwo usunąć za pomocą sody. Posiada ona znakomite właściwości czyszczące, dzięki czemu z łatwością poradzi sobie nawet z trudnymi zabrudzeniami. Wystarczy wymieszać trzy łyżki tego produktu z odrobiną wody. Następnie taką pastą czyścimy powierzchnię blachy. Na koniec dokładnie ją płuczemy.
Zobacz także: Jak szybko wyczyścić kuchenkę gazową? Wystarczy użyć jednego produktu
Kuchenne porady: inne domowe środki do czyszczenia blachy
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w ich kuchniach kryje się znacznie więcej produktów, które doskonale sprawdzą się jako środki czyszczące. Jednym z nich jest ocet jabłkowy o właściwościach antybakteryjnych, który również można wykorzystać do mycia blachy.
Skuteczny może być także kwasek cytrynowy. Najlepiej posypać nim formę do pieczenia, zalać wodą i pozostawić w takiej formie na kilka godzin. Następnie należy wszystko dokładnie umyć płynem do mycia naczyń. Dzięki temu blacha znów będzie lśniąca jak dawniej.
Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET
Oceń artykuł