Zamknij

Jak ubić śmietanę szybko i skutecznie?

16.02.2021
Aktualizacja: 16.02.2021 15:04

Śmietana kremówka to jeden z ulubionych dodatków do ciast, naleśników czy gofrów. Jak ubić śmietanę, żeby niczego nie zepsuć i móc cieszyć się pysznym deserem? 

Jak ubić śmietanę?
fot. Shutterstock

Choć z pozoru jest to prosta czynność, ubijanie śmietany 30% nie zawsze kończy się sukcesem. Jeśli przeoczysz moment, kiedy śmietana jest już dobrze ubita, może się ona zważyć i nie będzie nadawała się do użytku. Jak ubić śmietanę 30% szybko i skutecznie? 

Zobacz także: Beza Pavlova to pyszny deser z bitą śmietaną i owocami. Jak ją zrobić?

Jak ubić śmietanę kremówkę? 

Zimną śmietanę wlej do naczynia i zacznij ubijać. Są różne szkoły - można przez chwilę ubijać ją na niskich obrotach, a dopiero potem je zwiększyć lub od razu ubijać na wysokich obrotach. Tak naprawdę nie ma to wielkiego znaczenia. Bez względu na to jak ubijać śmietanę, efekt będzie taki sam. Jeśli chcesz dodać cukier puder, zrób to pod koniec ubijania. 

Śmietanę ubijaj do momentu, aż stanie się sztywna, a końcówki miksera będą w niej zostawiały wyraźne faliste ślady. Zastanawiasz się, jak ubić śmietanę, żeby się nie zważyła? Jeśli widać już na niej wyraźne ślady końcówek miksera, możesz przerwać ubijanie i delikatnie przechylić misę. Jeśli śmietana nie wypływa, zakończ ubijanie. Zbyt długie ubijanie sprawi, że śmietana się rozwarstwi i nie będzie nadawała się do użytku. 

Zobacz także: Wuzetka - prosty i tradycyjny deser. Poznaj szybki przepis na to ciasto!

Ubijanie śmietany 30% - o tym nie możesz zapomnieć 

Przed ubiciem śmietany trzeba pamiętać, że musi ona być dobrze schłodzona. Kilka godzin wystarczy, ale jeśli już parę dni wcześniej wiesz, że w weekend będziesz jej potrzebować do przygotowania ciasta, nie czekaj z zakupem do ostatniej chwili. Dobrze schłodzona kremówka jest bardzo ważna, żeby wszystko zakończyło się sukcesem. Dobrym pomysłem jest też wstawienie do lodówki końcówek miksera i miski, w której będziesz ubijać śmietanę. Wystarczy zrobić to pół godziny wcześniej. Kiedy zastanawiasz się jak ubić śmietanę, pamiętaj - ona potrzebuje chłodu. A jak ubić śmietanę 36%? Dokładnie w ten sam sposób. Wbrew pozorom trudno dostrzec znaczącą różnicę między nią a śmietaną 30%. 

Zobacz także: Te kulinarne triki uratują każde przypalone danie. Warto je poznać

Jak ubić śmietanę 30% z żelatyną? 

Żelatyna jest składnikiem w wielu przepisach, ale część osób obawia się, że po jej dodaniu do śmietany, zrobią się grudki. Jak ubić śmietanę z żelatyną, żeby nie zakończyło się to klapą? 

Proporcje bitej śmietany z żelatyną mogą się różnić w zależności od przepisu, dlatego warto się nim kierować. Przygotuj żelatynę w ilości, która jest w nim podana. Zalej ją niewielką ilością zimnej wody i poczekaj, aż napęcznieje. Potrzeba na to mniej więcej 10 minut. Później rozpuść napęczniałą żelatynę. Najbezpieczniej będzie zrobić to w kąpieli wodnej. W małym garnku zagotuj wodę i trzymaj nad nim miseczkę z żelatyną (uważaj, żeby się nie poparzyć), cały czas mieszając, aż się rozpuści. Lekko przestudź żelatynę i wlewaj ją powoli do śmietany, cały czas miksując. Przygotowany deser włóż do lodówki, aby stężał - może to potrwać kilka godzin.  

Zobacz także: Przepis na sernik z truskawkami w wersji na zimno. Palce lizać!

Jak ubić śmietanę bez miksera? 

Nasze babcie świetnie radziły sobie z ubijaniem śmietany bez nowoczesnych sprzętów. I dzisiaj ich nie potrzebujesz. Jeśli mikser akurat odmówił posłuszeństwa, nie ma powodu do zmartwienia. Wystarczy miska i trzepaczka do jajek. Jaki ubijać śmietanę bez miksera? W przypadku tradycyjnego ubijania śmietany postępuj w taki sam sposób, jak ubijając ją mikserem. Ubijanie śmietany 30% trzepaczką nie powinno trwać dużo dłużej niż mikserem

Zobacz także: Jak uniknąć ochlapania podczas miksowania? Poznaj ten prosty trik

Kiedy śmietana nie chce się ubić 

A co zrobić, jeśli śmietana nie chce się ubić? Możesz użyć fixów do śmietany, które usprawniają cały proces. Śmietana powinna się wtedy ubić, a dodatkowo będzie trwalsza.