Oceń
Koronawirusem zarażonych jest już ponad 170 tys. osób na całym świecie. Z tego 6,5 tys. osób zmarło. Koronawirus objawia się najczęściej gorączką, suchym kaszlem, bólem mięśni i zmęczeniem. Dla młodszych osób, których układ odpornościowych jest sprawny, nie stanowi on dużego zagrożenia. Natomiast u starszych, z chorobami przewlekłymi i u tych, których odporność nie działa, jak powinna, powoduje nawet ciężkie zapalenie płuc, niewydolność oddechową i w konsekwencji śmierć.
Nie wynaleziono jeszcze skutecznego leku na koronawirusa, ale wiemy, co zrobić, aby zminimalizować ryzyko zarażenia. Przede wszystkim musimy unikać skupisk ludzi. I warto też, aby każdy z nas zadbał o odporność. Jakie są domowe sposoby na wzmocnienie odporności? Koniecznie przeczytajcie.
5 domowych i babcinych sposobów na odporność
Odporność można wzmocnić domowych sposobami. Warto zadbać o różnorodną dietę, odpowiednią liczbę spacerów, wietrzenie mieszkania i odpowiednią liczbę godzin snu. Można też wspomóc się domowymi miksturami i środkami, które są skuteczne i darmowe, a które pomagają. Takie środki stosowały już nasze babcie. Jak zadbać o odporność i zdrowie szczególnie w okresie królujących infekcji?
1. Syrop czosnkowy
Czego potrzebujemy?
- sok z 40 g zmiażdżonego czosnku
- 80 g cukru
- 80 ml wody
Najpierw wyciskamy sok ze zmiażdżonego czosnku. Mieszamy z wodą i cukrem. Pijemy łyżkę syropu wieczorem.
2. Mikstura z miodu i cebuli
Zdajemy sobie sprawę z tego, że dla wielu z was cebula nie pachnie najlepiej i trudno wyobrazić sobie też dobrowolne przyjmowanie jej w postaci takiego "syropu". Jednak zarówno to warzywo, jak i miód mają nieocenione znaczenie dla naszej odporności.
Potrzebujemy:
- 1 szklanki startej cebuli
- 1 szklankę miodu
- podczas stosowania: ciepła woda lub mleko
Cebulę ścieramy do szklanki, a następnie taką szklankę startego warzywa mieszamy ze szklanką miodu. Odstawiamy na godzinę, a po tym czasie całość gotujemy. Po zagotowaniu przecedzamy przez sitko. Pijemy 2 razy dziennie po 1 łyżce tej mikstury rozpuszczonej w ciepłej wodzie lub mleku.
3. Nalewka cebulowa
Składniki:
- 1 szklanka zmiażdżonej cebuli
- 1 szklanka czystego alkoholu 40-procentowego
Szklankę zmiażdżonej cebuli zalewamy alkoholem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy i stosujemy 2 razy dziennie po jednej łyżeczce. Łyżeczkę nalewki można rozcieńczyć w 0,5 szklanki słodkiej wody.
4. Syrop z czosnku, miodu i cytryny
Ta mikstura to prawdziwy domowy i naturalny antybiotyk. Jak ją zrobić?
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 6 łyżek miodu
- 3 cytryny
Czosnek kroimy w drobniutkie kawałeczki albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy 6 łyżek miodu, szklankę gotowanej wody i sok wyciśnięty z 3 cytryn. Całość mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie stosujemy po 1 łyżeczce mikstury rano i wieczorem.
5. Napój z imbiru
To bardzo prosty napój o bardzo cennych właściwościach. Potrzebujemy jedynie kawałka korzenia imbiru, aby go przygotować. Kawałek korzenia kroimy na malutkie kawałeczki, zalewamy 0,5 l wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Całość przecedzamy, dodajemy miodu albo soku z malin i pijemy wieczorem w postaci kubka smacznego napoju.
Chcesz poprawić sobie odporność bez konieczności faszerowania się lekami lub suplementami? Zacznij od zdrowego żywienia! Oto przepis na smoothie bowl - czyli prawdziwą bombę witaminową, którą możesz zjeść na śniadanie.
Oceń artykuł