Sok z czarnego bzu zwalczy gorączkę i kaca. Jakie ma inne właściwości?

09.05.2018
Aktualizacja: 01.02.2019 14:06

Sok z czarnego bzu rozprawi się z przeziębieniem oraz zwalczy syndrom dnia następnego. Z czarnego bzu można też przygotować syrop i nalewkę, których właściwości są nieocenione. Czym jest czarny bez? To naturalny antybiotyk, którego prozdrowotne działanie znały już nasze babki. Zbiera się zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu. Sprawdź, jakie mają właściwości.

sok - czarny bez
fot. Shutterstock.com

Czarny bez (inaczej dziki bez) to cudowna roślina o wszechstronnych właściwościach. Przyrządza się z niego sok, syrop i nalewkę. Owoce czarnego bzu pomogą zwalczyć gorączkę, złagodzą kaszel, a dzięki zawartości witamin i soli mineralnych wzmocnią organizm i wesprą go w walce z przeziębieniem. Czarny bez stosowany był z powodzeniem w medycynie ludowej. 

Zobacz także: Syrop z sosny ma wiele właściwości leczniczych. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Krzaki czarnego bzu pokryte są ozdobnymi, białymi kwiatami, które nie zachwycają zapachem. Podobnie jest z czarno-fioletowymi owocami - one również nie smakują najlepiej. Ich cudowną moc natomiast od wieków doceniają zielarze. Co można przygotować z owoców i kwiatów czarnego bzu?

Czarny bez - sok

Sok z czarnego bzu ma właściwości napotne, moczopędne, zwalczy gorączkę i rozprawi się z wirusem. Z powodzeniem jest także stosowany na kaca, ponieważ ma działanie odtruwające i oczyszczające

Sok z dzikiego bzu - przepis:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody.

Owoce czarnego bzu trzeba zalać wodą z cukrem i gotować przez 2 godziny. Powstały sok odcedzamy i ponownie gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Zawartość przelewamy do słoików i obracamy do górny dnem. Pasteryzacja powinna trwać ok. 15 minut. Do soku z czarnego bzu można dodać cytrynę, limonkę lub jabłko.

Jeśli nie chcesz samodzielnie przygotowywać soku z czarnego bzu, możesz kupić go w sklepie ze zdrową żywnością. Cena za litr soku z czarnego bzu to około 30 zł.

Zobacz także: Domowe sposoby na kaca. Jak leczyć zatrucie alkoholem?

Czarny bez - syrop

Oprócz soku z czarnego bzu można zrobić syrop. Świetnie sprawdzi się jako środek przeciwgorączkowy. Ze względu na zawartość antocyjanów, pektyn oraz witamin C i B pomoże w anemii i reumatyzmie. Jak przygotować syrop z czarnego bzu?

Syrop z czarnego bzu - przepis:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 0,5 kg cukru,
  • szklanka wody.

Umyte owoce czarnego bzu przesypujemy do garnka i dodajemy do nich cukier. Wszystko zalewamy wodą. Ma ona tylko przykryć zawartość naczynia. Wszystko gotujemy tak długo, aż owoce czarnego bzu puszczą sok, nie doprowadzając do wrzenia. Całość rozlewamy do słoików. Bez pasteryzacji syrop z czarnego bzu można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. 

Czarny bez - nalewka

Nalewka z czarnego bzu to doskonały środek na przeziębienie działający przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Ma też właściwości napotne i przeciwbólowe. Jak przygotować nalewkę z czarnego bzu?

Przepis na nalewkę z czarnego bzu:

• 1 kg owoców czarnego bzu,

• 1 litr spirytusu 96 proc.,

• 0,5 litra wody,

• 25 dag cukru.

Owoce czarnego bzu dokładnie umyj na sitku i odsącz wodę, następnie wsyp je do słoja i zalej spirytusem. Naczynie pozostaw w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po miesiącu zawartość przefiltruj przez bibułę filtracyjną, a do całości dolej przestudzony syrop, ugotowany z pół litra wody i ćwierć kilograma cukru. Po tygodniu zawartość ponownie przefiltruj i rozlej do butelek. Nalewka będzie gotowa po ok. pół roku.

Zobacz także: Syrop z cebuli - idealny lek na kaszel. Jak go zrobić?

Czarny bez - właściwości i zastosowanie

Dlaczego warto pić sok i syrop z czarnego bzu? Kwiaty czarnego bzu działają napotnie i przeciwgorączkowo. Odpowiadają za to zawarte w nich:

  • flawonoidy,
  • kwasów fenolowe,
  • kwasy organiczne,
  • sterole,
  • olejek,
  • garbniki,
  • triterpeny,
  • sole mineralne.

Ponadto kwiaty czarnego bzu:

  • uszczelniają ściany naczyń włosowatych (zapobiegając powstawaniu tzw. pajączków),
  • działają moczopędnie,
  • łagodzą ból gardła i działają przeciwzapalnie,
  • można je stosować jako okłady przy zapaleniu spojówek,
  • rozrzedzają katar,
  • działają wykrztuśnie,
  • łagodzą stany zapalne skóry.

Z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się herbaty, wina, nalewki i oleje. 

Owoce czarnego bzu:

  • są doskonałym źródłem witamin (szczególnie witaminy A, C i B) i soli mineralnych (wapnia, potasu, sodu, żelaza i glinu),
  • dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym mogą być stosowane do pielęgnacji skóry trądzikowej,
  • witamina C zawarta w czarnym bzie wzmacnia tkankę łączną oraz wzmaga syntezę włókien kolagenowych, wiec skutecznie rozprawi się z cellulitem,
  • są źródłem glikozydów antocyjanowych (hamują wolne rodniki i wykazują działanie antynowotworowe),
  • mają właściwości napotne i moczopędne,
  • odtruwają organizm i pomagają usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii,
  • są stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, 
  • pomagają w nerwobólach i rwie kulszowej.

Z owoców czarnego bzu można przyrządzić napar, sok, syrop i nalewkę

Czarny bez - kiedy zbierać

Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu. Wtedy zbiera się kwitnące baldachy. Trzeba pamiętać, aby nie suszyć ich na słońcu, bo tracą właściwości lecznicze.

Owoce najlepiej zbierać na przełomie sierpnia i września. Ścina się je dopiero wtedy, gdy są dojrzałe i czarnofioletowe. Warto o tym pamiętać, ponieważ niedojrzałe owoce czarnego bzu zawierają szkodliwy kwas pruski.

 

Zdrowie z natury. Te rośliny leczą: