Oceń
Ajurweda to jeden z najstarszych systemów leczniczych, który narodził się już w starożytności około 5000 lat temu. Zajmuje się zdrowiem fizycznym, psychicznym oraz duchowym. Ajurweda od 1979 roku jest uznawana przez Światową Organizacje Zdrowia jako jeden z systemów medycyny niekonwencjonalnej.
Ajurwenda – specjalizacje
W ajruwendzie wyróżnia się kilka specjalizacji:
- Pediatria,
- Choroby wewnętrzne,
- Toksykologia,
- Leczenie chorób głowy i szyi,
- Chirurgia ogólna,
- Psychiatria (tu także liczą się choroby wywołane przez złe duchy),
- Nauka o odmładzaniu,
- Nauka o afrodyzjakach.
Ajurwenda – koncepcja pięciu żywiołów
Według koncepcji ajurwendy wszystko składa się z pięciu żywiołów – są to:
- Ogień (Agni)
- Woda (dźala)
- Ziemia (prythwi)
- Powietrze (waju)
- Eter (akaśa).
Istoty, które żyją posiadają tajże dodatkowy element – prana, czyli siła życiowa. Jest to podstawowa energia, która odpowiada za zdrowie fizyczne, psychiczne oraz umysłowe. Prana rozumiana jest taż jako siła, która podtrzymuj życie – jest to jedno z podstawowych założeń ajurwendy.
Ajurwenda, a dieta
Ajurwenda szczególna uwagę poświęca diecie. Pożywienie traktuje jako jeden z najważniejszych środków, które zapobiegają chorobom i dolegliwościom bólowym. Dodatkowo prawidłowa dieta służy także do utrzymania odpowiedniej kondycji psychofizycznej.
W diecie ajurwedyjskiej ważne są nie tylko produkty, które spożywamy, ale także sposób jedzenia. Konsumpcja produktów powinna łączyć wszystkie sfery ludzkiego życia, wyciszać umysł, oczyszczać ciało i dostarczać organizmowi ogrom sił witalnych.
Spożywane produkty należy wybierać zgodnie z zasadą zachowania powszechnego ładu, czyli jak najmniejsza ingerencja w naturalne środowisko.
Starożytna medycyna niekonwencjonalna proponuje przede wszystkim dietę wegetariańską bogatą w świeże i nieprzetworzone warzywa, kiełki, miody, orzechy sorki, zboża oraz ryż i mleko.
Oprócz jadłospisu w ajurwendzie bardzo ważny jest rytuał jedzenia – posiłki należy spożywać w spokojnej atmosferze, powoli. Ilość zjedzonych produktów nie powinna być większa niż 1/3 zawartości żołądka, co oznacza, że jedzenia nie może być więcej niż 2 garści. Popijać posiłek można dopiero po krótkiej przerwie, gwarantuje to niezakłócanie trawienia. Jak w wielu innych dietach, posiłki powinny być spożywane regularnie.
Masaże ajurwedyjskie
W ajurwendzie istotną rolę pełnią także masaże i zabiegi relaksacyjne, które mają na celu oczyścić organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów. W efekcie poprawi to kondycje i wzmocni nasza odporność. Wybór masażu powinien być uzależniony od ajurwedeńskich typów osobowości.
Osoba wykonująca masaż koncentruje się na konkretnych partiach ciała (podobnie jak w akupunkturze), które są odpowiedzialne za zdrowotne problemy.
Przykładowe masaże ajurwedyjskie:
- Garszana
Masaż jest szorstki, gdyż wykonywany jest z rękawicami z surowego jedwabiu. Działa bardzo podobnie jak peeling. Polecany jest szczególnie osobom z przewagą doszy kapha. Stosowany jest także w salonach kosmetycznych jako terapia antycellulitowa i odchudzająca.
- Masaż Abhjanga
Ten masaż jest zaliczanych do tradycyjnych część ajurwedyjskiego programu odmładzającego i oczyszczającego. Do wykonania tego zabiegu niezbędna jest duża ilość oleju sezamowego. Masaż zwiększa wydolność fizyczną i sprawność umysłową.
Zobacz także: Dziurawiec zwyczajny to roślina z ogromną mocą! Jakie ma właściwości?
7 naturalnych antydepresantów. Koniecznie musisz je poznać:
Oceń artykuł