Oceń
Mole spożywcze zasiedlają ciemne i suche miejsca. Z racji tego, że żywią się suchą żywnością, znajdziemy je m.in. w ryżu, mące, makaronach, mleku w proszku, orzechach i suszonych owocach. Jeżeli zauważyłaś te szkodniki w swojej kuchni lub spiżarni, natychmiast działaj. Poznaj sprawdzone sposoby na pozbycie się moli spożywczych.
Mole spożywcze - jak się ich pozbyć?
Mole spożywcze wyglądają jak niegroźne owady, jednak mogą wywołać niemałe spustoszenie w twojej kuchni. Spotkamy je przede wszystkim w sypkich produktach spożywczych. Zwykle uaktywniają się w nocy, mają szary kolor, a ich długość nie przekracza 1 cm.
Zanim je usuniesz, opróżnij kuchenne szafki i je dokładnie umyj za pomocą ciepłej wody i mydła. Kiedy już to zrobisz, wykorzystaj jeden z 4 poniższych sposobów, dzięki którym wytępisz mole spożywcze.
1. Ocet
Przemyj szafki roztworem wody z octem. Następnie postaw w szafce miskę z gorącym octem i wyjmij ją, gdy mikstura całkowicie wystygnie.
2. Cytrusy i goździki
W celu usunięcia moli spożywczych można wykorzystać też cytrusy. Wystarczy, że po przemyciu szafek włożysz do nich nabitą goździkami pomarańczę lub skórkę pomarańczy.
3. Napar goździkowy
Zrób napar goździkowy, wlej go do miski i pozostaw w szafce. W ten sposób skutecznie pozbędziesz się moli spożywczych.
4. Aromat waniliowy
Dobrym pomysłem na wytępienie szkodnika jest zastosowanie aromatu waniliowego. Włóż go do zainfekowanej szafki i gotowe.
Poza tymi radami warto też zastosować jeszcze jedną metodę. Przesyp produkty do szklanych słoików i szczelnie je zamknij. Dzięki temu uniemożliwisz owadom kontakt z żywnością.
Zastanawialiście się kiedyś, jak mieszkają Ania i Robert Lewandowscy? Jeżeli tak, musicie tu zajrzeć!
Oceń artykuł