Zamknij

Jak rozpalić grilla? Czym to zrobić i jakich akcesoriów używać?

03.02.2021
Aktualizacja: 03.02.2021 14:03
Jedzenie na grillu
fot. Shutterstock

Ciepłe wieczory są idealną okazją, by wyciągnąć grilla, kupić kiełbasę, zrobić szaszłyki i grillować. Tylko… jak rozpalić grilla, by to wszystko upiec? Jaka rozpałka będzie odpowiednia? Czy wiadomo, jak rozpalić brykiet? Zapraszamy do poradnika o grillowaniu, nie tylko dla początkujących.

Polacy uwielbiają grillowanie. Wielu mianuje się specjalistami w tej dziedzinie i mają sprawdzone sposoby na to, jak rozpalić grilla. Dla początkujących może to być problematyczne, dlatego w niniejszym poradniku przedstawiamy porady, dzięki którym każdy może zostać grillowym mistrzem.

Jak rozpalić grilla? Przygotowanie sprzętu oraz miejsca

Przed rozpaleniem musisz wyczyścić grill. Najlepiej robić to od razu po użytkowaniu, ale nie zawsze się to udaje. Rozpalanie grilla na resztkach popiołu lub tłuszczu nie jest czymś, co powinieneś robić. Po wyczyszczeniu - ruszt warto posmarować oliwą - zapobiegnie to przywieraniu dań i łatwiej będzie go domyć po zakończonej imprezie.

Miejsce, w którym ustawisz grill, powinno mieć równą powierzchnię. Sprzęt może stać na ziemi, betonie lub na kostce brukowej. Ze względów bezpieczeństwa powinien znajdować się jak najdalej od źródeł łatwopalnych, więc lepiej podarować sobie grillowanie pod dachem drewnianej altanki.

Jak ustawić grilla? Powinien stanąć w miejscu osłoniętym od wiatru oraz w taki sposób, by dym nie leciał w stronę gości. Grill bez dymu najłatwiej będzie ci urządzić w bezwietrzny dzień. Zminimalizuje go również sposób układania jedzenia na ruszcie, na specjalnych tackach warto wykładać szczególnie to tłuste. Wyjściem jest także zaopatrzenie się w grill z przykryciem. Jeśli nie chcesz, aby dym przeszkadzał ci w grillowaniu, wybierz sprzęt elektryczny. Dla wielu osób jest to jednak coś, co kłóci się z tradycyjnym podejściem do grillowania.

Zobacz także: Warzywa z grilla – jak je przyrządzić, żeby smakowały nawet wielbicielom mięsnych potraw? 

Podpałka do grilla, czyli czym rozpalić grill

Do rozpalania grilla najczęściej wykorzystuje się brykiet lub węgiel drzewny. Materiały te szybko osiągają pożądaną temperaturę, choć węgiel wypala się szybciej niż brykiet i czasem trzeba go uzupełnić.

Warto zaopatrzyć się także w podpałkę do grilla w kostce lub w płynie. Coraz chętniej wybierana jest elektryczna rozpałka do grilla. Jej zalety to możliwość wielokrotnego użycia oraz brak substancji chemicznych i nieprzyjemnego zapachu. Ma ona różne formy, często przypomina grzałkę, którą podgrzewaliśmy wodę, gdy nie było jeszcze czajników elektrycznych.

Przydatny będzie także specjalny kominek do rozpalania grilla. Jego konstrukcja pozwala na rozpalenie brykietu lub węgla drzewnego w bezpieczny sposób. Komin zapewnia przepływ powietrza, dzięki czemu opał szybciej się nagrzewa.

Unikaj rozpalania grilla za pomocą gazet lub papieru, gdyż ich tusz może spowodować zatrucie.

Rozpalanie grilla - akcesoria

Akcesoria do grillowania ułatwiają pracę i zapewniają bezpieczeństwo, np. przed poparzeniem się. W zestawie do grillowania warto mieć pogrzebacz lub szczypce do grilla ułatwiające rozmieszczanie opału pod rusztem. Specjalna rączka chroni dłonie przed żarem, sadzą i tłuszczem. Funkcję podobną do szczypiec pełni przesuwak do grilla.

Jak rozpalić grilla krok po kroku

Mając przy sobie wszystkie akcesoria do grillowania, trzeba wiedzieć jak rozpalić grill. Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Opał ułóż w mały stos. Na początek wystarczy ok. 10-15 sztuk.
  2. Podpal podpałkę do grilla i obłóż ją kawałkami węgla lub brykietu w taki sposób, by zapewnić dopływ tlenu.
  3. Gdy pierwsze kawałki opału zajmą się od podpałki, możesz stopniowo dokładać kolejne. Jeśli rozpali się ogień, nie gaś go, tylko pozwól mu się wypalić.
  4. Gdy węgiel lub brykiet pokryje się charakterystycznym białym nalotem, oznacza to, że osiągnął odpowiednią temperaturę. Możesz go wtedy rozgarnąć po całej powierzchni grilla.

Zobacz także: Jak grillować, żeby nie przytyć?

Grill jednorazowy - jak rozpalić?

Rozpalanie jednorazowego grilla nie różni się zbyt wiele od sposobów używanych przy tradycyjnym sprzęcie. Musisz mieć jedynie na uwadze, że takie grille mocno się nagrzewają na całej powierzchni, więc trzeba uważać, by się nie poparzyć. Nie przestawiaj już rozgrzanego grilla w inne miejsce, szczególnie gdy nie masz rękawic, które ochronią twoje dłonie przed gorącem.