Zamknij

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, uprawa i przepisy

02.04.2021
Aktualizacja: 06.04.2021 16:06
Czosnek niedźwiedzi warto posadzić w przydomowym ogródku.
fot. Shutterstock

Jeśli cierpisz na nadciśnienie lub często się przeziębiasz, oznacza to, że czas na czosnek niedźwiedzi, który staje się coraz częściej popularny w naszym kraju. Wszystko przez jego cenne właściwości i charakterystyczne walory smakowe.

Czosnek niedźwiedzi nie przypomina zwykłego czosnku. Poza tym zawiera on więcej prozdrowotnych substancji niż jego standardowa odmiana. Zdecydowanie warto wypróbować na sobie jego właściwości zdrowotne. 

Zobacz także: Jak przechowywać czosnek w prawidłowy sposób?

Czym jest czosnek niedźwiedzi? 

Czosnek niedźwiedzi to roślina pochodząca z rodziny amarylkowatych. Rośnie głównie w Azji i Europie. Ma działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe oraz świetnie radzi sobie z wszelkimi problemami trawiennymi. Nie powinno więc nikogo dziwić, że pojawia się coraz częściej w naszych sklepach i domach. Warto wiedzieć, że wedle rozporządzenia Ministra Środowiska z 2020 roku, nie można samodzielnie zbierać czosnku niedźwiedziego. Jest on objęty częściową ochroną. 

Zobacz także: Czosnek ozdobny - do ogrodu i na kwiat cięty

Właściwości lecznicze czosnku niedźwiedziego 

Nie wszyscy są fanami czosnku. Jeśli i ty masz z nim problem, to może jednak przekonają cię jego cenne właściwości, którymi może cię obdarować. Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w witaminę A, C i B. Zawiera minerały takie jak żelazo i selen. Jest również bogata w kwasy fenolowe, saponiny i związki siarki. Co to oznacza dla ciebie? 

  • Witamina C - odpowiada za odporność twojego organizmu. Dzięki niej rany szybciej się goją, układ nerwowy pracuje lepiej i zwiększa się wydolność twojego organizmu. 
  • Witamina B - intensywnie oddziałuje na układ nerwowy. 
  • Witamina A - regeneruje twoją skórę i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Odpowiada również za prawidłowy wzrok. 
  • Żelazo - ochroni cię przed anemią, wpłynie na metabolizm cholesterolu, wesprze układ odpornościowy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 
  • Selen - pozwala na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, ochroni twój organizm przed działaniem wolnych rodników, bierze udział w przemianie kwasów tłuszczowych. 
  • Saponiny - są moczopędne, działają przeciwzapalnie i przyspieszają trawienie tłuszczów. 

Zobacz także: Jeśli nie tabletki na gardło, to co? Domowe sposoby na ból gardła

Uprawa czosnku niedźwiedziego 

Czosnek niedźwiedzi jest stosunkowo prosty w uprawie. Sadzi się go na przełomie września i października. Zima nie stanowi dla niego problemu. Przetrwa ją i wspaniale wyrośnie na wiosnę. Roślina ta lubi miejsca zacienione. Gleba, na której będzie uprawiana, powinna być przepuszczalna i żyzna. Jeśli będzie zbyt wilgotna, doprowadzi to do przegnicia cebulek. Najlepiej sadzić ją w miejscu, gdzie znajdują się drzewa i krzewy, którym opadają igiełki i liście. Czosnek niedźwiedzi sadzi się w odległości około 30 cm od siebie. 

Jeśli chcesz uprawiać czosnek niedźwiedzi w doniczce, wypełnij ją ziemią od kwiatów z dodatkiem żwiru. Dzięki temu cebulka nie zacznie gnić. Postaw doniczkę od strony północnej i pamiętaj, że ziemia musi być lekko wilgotna. 

Zobacz także: Poznaj dobroczynną moc nalewki z czosnku! 4 sprawdzone przepisy

Potrawy z czosnkiem niedźwiedzim - przepisy

Czosnek niedźwiedzi jest coraz chętniej wykorzystywany w polskiej kuchni. Wszystko przez wzgląd na jego walory smakowe. Można dodawać go właściwie do każdej potrawy, jeśli tylko masz na to ochotę. Bardzo często przygotowuje się z niego pyszne pasty na kanapki. Wystarczy użyć do tego serki philadelphia i feta. Dodaj łyżkę lub dwie oliwy, trochę soli do smaku i masz pyszną pastę z czosnku niedźwiedziego. 

Lubisz makarony i pesto? Czosnek niedźwiedzi jest również często wykorzystywany właśnie do przyrządzenia takiego sosu. Liście czosnku wystarczy umyć i posiekać. Następnie zmiksować je z orzeszkami pinii i parmezanem, dodając powoli trochę oliwy. Oczywiście nie zapomnij o oliwie i pieprzu do smaku. Kiedy połączysz to wszystko, powstanie wspaniały makaron z pesto z czosnkiem niedźwiedzim.  

A może lubisz zupy? Nie powinno więc zdziwić cię, że możesz przygotować wspaniałą i aromatyczną zupę z czosnkiem niedźwiedzim. Przygotuj sobie do tego: 

  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 100 gramów liści czosnku niedźwiedziego,
  • 500 gramów ziemniaków,
  • 1 cebulę,
  • 2 łyżki masła, 
  • 50 gramów słodkiej śmietany,
  • sól i pieprz,
  • do posypania: świeży szczypiorek.  

 Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę podsmaż na patelni. 
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę. 
  3. Podsmażone składniki przełóż do garnka, zalej bulionem i dołóż ziemniaki. 
  4. Kiedy wszystko zmięknie, zblenduj składniki do konsystencji kremowej i dodaj trochę śmietanki. 
  5. Po nalaniu zupy na talerz dodaj do niej keks śmietanki i posyp ją świeżym szczypiorkiem. 
  6. Zachwycaj się wspaniałą kompozycją smakową. 

Zobacz także: Jak sadzić czosnek? Kiedy to robić i o czym pamiętać?

Gdzie kupić czosnek niedźwiedzi? 

Nasiona i cebulki czosnku niedźwiedziego możesz dostać w sklepie ogrodniczym, najczęściej w okresie jesiennym lub późnym latem. Nasiona zapewne będą dostępne całorocznie, jednak cebulki tylko w okresie sadzenia. W poszukiwaniu czosnku niedźwiedziego możesz udać się również na targowiska i stragany z roślinami cebulowymi. Nie ma przeciwwskazań, aby kupić cebulki i nasiona przez Internet. 

Chcesz kupić świeży czosnek niedźwiedzi? A może suszony? Czosnek niedźwiedzi suszony dostępny jest w paczkach w sklepach wielobranżowych, ekologicznych i warzywniakach. Świeży czosnek niedźwiedzi dostępny jest w pęczkach na straganach warzywnych, bezpośrednio od hodowców i w marketach spożywczych. Należy jednak pamiętać, że nie można go kupić przez cały rok. Jest dostępny na przełomie marca i kwietnia.  

Zobacz także: Jak wyciskać czosnek? Do tej pory robiliście to źle

Przechowywanie czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi tuż po zerwaniu powinien być przechowywany w chłodnych warunkach przez kilka dniLiście zbiera się wraz z łodyżkami i przechowuje w szklance z wodą. Dzięki temu zachowuje on świeżość przez dłuższy czas.  

Suszony czosnek niedźwiedzi nie zachowuje takich samych właściwości, jak jego świeża postać. Dlatego warto po zakupieniu świeżych liści przechowywać je w postaci mrożonej. Jeśli lubisz pesto lub nalewki, to jest to również wspaniała metoda, dzięki której nie pozbawisz czosnku jego drogocennych właściwości. 

Zobacz także: Uprawa czosnku w domu i nie tylko. Co trzeba wiedzieć? 

Jak spożywać czosnek niedźwiedzi? 

Roślinę tę można spożywać po obróbce termicznej lub w postaci surowej. W pierwszym przypadku ciężko o to, aby nie pozbyć się z niej właściwości, ale za to świetnie pasuje do mięsa, w postaci zupy czy pasty. Natomiast jedzony na surowo jest najzdrowszy. Dodasz go do sałatek, past czy innych dań, którym chcesz podkręcić smak. 

Nie jesteś fanem czosnku niedźwiedziego? Przyczyną może być jego charakterystyczny, ostry smak. Z pewnością jednak warto się do niego przekonać ze względu za jego właściwości zdrowotne i lecznicze. Ludzie coraz częściej wykorzystują w kuchni naturalne przyprawy, a czosnek niedźwiedzi jest jedną z bardziej pożądanych. Żadne mięso, pasta czy inne danie nie będzie równie aromatyczne, jeśli nie doda się do niego czosnku. 

Mimo że znajduje się pod częściową ochroną, nie ma przeciwwskazań, aby móc posadzić go w swoim ogrodzie. Dzięki temu, że jego uprawa nie należy do najtrudniejszych, możesz cieszyć się swoimi wspaniałymi zbiorami tej rośliny. Koniecznie spróbuj jeść go na surowo, aby nie pozbywać się cennych właściwości.