Oceń
Zazwyczaj pozbywasz się pestek wiśni? Okazuje się, że mogą być one niezwykle przydatne.
Wiśnie to jedne z najbardziej popularnych owoców, po które chętnie sięgamy latem. Ich soczysty smak sprawia, że są znakomitym dodatkiem do różnych ciast, deserów oraz przetworów. Większość z nas wyrzuca pestki wiśni do kosza, nie zdając sobie sprawy, że tę część owoców również można jeszcze wykorzystać. W jaki sposób? Będziesz zaskoczony.
Domowe porady: jak wykorzystać pestki wiśni?
Zamiast pozbywać się pestek z wiśni, można wykorzystać je do zrobienia domowego termoforu. Jego wykonanie jest naprawdę łatwe i nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Wcześniej pestki należy dokładnie opłukać i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Następnie wystarczy umieścić je w bawełnianym woreczku i ogrzać przez chwilę na kaloryferze.
Taki naturalny i ekologiczny termofor pomaga złagodzić różne dolegliwości bólowe. Można zastosować go również na zimno. W tym przypadku należy włożyć go do lodówki, aż się odpowiednio schłodzi. W takiej formie możemy go wykorzystać podczas upalnych dni.
Zobacz także: Omlet z wiśniami jest szybki i łatwy do zrobienia. Poznaj ten przepis
Domowe porady: jak drylować wiśnie?
Drylowanie wiśni bywa czasochłonnym zadaniem, szczególnie jeśli musimy pozbyć się pestek z dużej ilości tych owoców. Jeżeli nie dysponujemy specjalną drylownicą, najlepiej sięgnąć po domowe sposoby. Do usunięcia pestek przyda nam się zwykła metalowa słomka, którą należy delikatnie wcisnąć w owoc. Zamiast niej możemy zastosować także pałeczki do ryżu.
Zobacz także: Ryż z wiśniami na słodko to smaczny deser. Oto łatwy przepis
Oceń artykuł