Zamknij

Syrop z pigwy - sprawdź, na jakie dolegliwości jest polecany i jak go przygotować

16.10.2020
Aktualizacja: 16.10.2020 09:38
Syrop z pigwy
fot. Shutterstock

Owoce pigwy są bogatym źródłem witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie polecamy syrop z pigwy, który ma właściwości prozdrowotne i ucieszy niejedno podniebienie. Na który z 2 naszych przepisów na syrop z pigwy się skusisz?

Owoce pigwy mają wiele witamin i minerałów, dlatego bez wątpienia warto z nich zrobić z nich przetwory i nie tylko. Pigwa dawniej była o wiele bardziej popularna w kuchni polskiej, jednak dziś wraca do łask. O jej cennych właściwościach mówi się coraz więcej. Dlatego konfitura z pigwy, nalewa z pigwy, a także sok z pigwy, czy ciasto z pigwy coraz częściej goszczą na naszych stołach. A my podpowiemy wam przepis na bardzo zdrowy syrop z pigwy. Koniecznie sprawdź, dlaczego warto pić syrop z pigwy i jak należy go przygotować.

Zobacz także: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca

Pigwa i jej cenne właściwości

Pigwa ma wiele cennych właściwości, dla których warto włączyć ją do swojej diety. 

Pigwa jest bogatym źródłem:

Najpopularniejszym sposobem wykorzystywania pigwy w celach zdrowotnych jest picie soku z pigwy. Zanim jednak przejdziemy do przepisu na domowy sok z pigwy, warto zastanowić się, kiedy należy go użyć. Zobacz także: Syrop z cebuli - idealny lek na kaszel. Jak go zrobić?

Syrop z pigwy – na co w szczególności polecany?

  • Zaburzenia układu pokarmowego

Owoce pigwy łagodzą objawy niestrawności, pomagają pozbyć się uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem, a także zgagą. Pigwa szczególnie polecana jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka oraz jelit, a także przy uszkodzeniach śluzówki żołądka. Nie tylko owoce, ale także nasiona pigwy wspierają przemianę materii i pobudzają trawienie. Po pigwę powinny sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Pigwa wspomaga także pracę wątroby.

  • Przeziębienie i grypa

Gdy męczą cię objawy grypy i przeziębienia,  napij się herbaty z dodatkiem syropu z pigwy. Te owoce zawierają dużą dawkę witaminy c, która wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo inne cenne minerały pigwy pomagają w walce z suchym kaszlem.

  • Zdrowa i piękna skóra

Pigwa jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Oprócz syropu z pigwy, możesz wykonać z tego owocu także kremy i maseczki na twarz.

Zobacz także: Syrop z sosny - ten cudowny lek można pić również w ciąży. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Syrop z pigwy – 2 sprawdzone przepisy

Syrop z pigwy – przepis z dodatkiem cukru

Składniki:

  • Owoce pigwy
  • Cukier

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj owoce pigwy i przekrój je na 4 części.
  2. Wydrąż pestki.
  3. Pokrój owoce w małą kostkę.
  4. Dodaj cukru (objętościowo tyle samo, ile masz pokrojonych owoców, czyli 1 szklanka owoców pigwy na 1 szklankę cukru).
  5. Zasypane cukrem owoce odstaw na 2 dni (muszą puścić sok).
  6. Po 2 dniach syrop razem z owocami przelej do słoiczków.
  7. Jeśli chcesz, aby syrop stał bardzo długo zapasteryzuj go w gorącej wodzie.

Syrop świetnie nadaje się do słodzenia herbaty, możesz go też śmiało dodawać do deserów. Zamiast cukru możesz dodać ksylitom.

Zobacz także: Sok z aronii jest bardzo zdrowy. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić!

Syrop z pigwy – przepis bez gotowania

Składniki:

  • Owoce pigwy (1 kilogram)
  • Cukier (1 kilogram)

Przygotowanie:

  1. Umyj owoce pigwy, a następnie je przekrój na 4 części.
  2. Usuń pestki i gniazda nasienne.
  3. Owoce pigwy pokrój na cienkie paseczki.
  4. Ułóż je warstwami w słoiku, między warstwami dodawaj cukru (staraj się układać warstwy bardzo ciasno).
  5. Owoce razem z cukrem ugnieć tłuszkiem.
  6. Zakręć słoik i odstaw na kilka godzin, następnie wstaw do lodówki na 3 dni.

Zobacz także: Nalewka z sosny na dwa sposoby. Musisz je poznać tej jesieni!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?