Oceń
Lubczyk jest rośliną bogatą w wiele cennych substancji i właściwości. Znany jest także jako jeden z najważniejszych składników miłosnego wywaru. Koniecznie sprawdź, jakie ma zastosowanie w medycynie naturalnej!
Lubczyk to roślina lecznicza, która w ziołolecznictwie wykorzystywany jest od wielu lat. O jego prozdrowotnym działaniu wiedzieli już ludzie żyjący w starożytności. Lubczyk skutecznie radzi sobie z wieloma dolegliwościami i schorzeniami i dodatkowo jest jedną z najpopularniejszych przypraw w Europie.
Lubczyk - właściwości
Lubczyk jest rośliną bogatą w wiele cennych substancji. Większość z nich, bo aż 70 % to związki ftalidowe, które mają działanie przeciwdrgawkowe i uspokajające.Dodatkowo w skład tego zioła wchodzi kumaryna, która charakteryzuje się działaniem antyalergicznym, przeciwzakrzepowym i antybakteryjnym. Z badań naukowych wynika także, że ta substancja zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. W skład lubczyku wchodzą jeszcze inne substancje. Są to między innymi:
- żywice,
- cukry,
- kwasy roślinne,
- skrobie,
- fitosterole.
Lubczyk - zastosowanie w medycynie naturalnej
Lubczyk dzięki swym właściwościom stosowany jest także w medycynie naturalnej. Ta roślina korzystnie wpływa na układ pokarmowy, łagodzi dolegliwości żołądkowe i wspomaga trawienie. Lubczyk zwiększa ilość wydalanego moczu z organizmu. Dodatkowo pobudza wydzielanie soku żółciowego. Warto też pamiętać, że ta roślina ma właściwości wiatropędne.
Stosowanie lubczyku polecane jest także dla osób zdenerwowanych i zestresowanych. Ze względu na swoje właściwości, ta roślina ma działanie uspokajające i przeciwdrgawkowe. Lubczyk stosować można także przy uporczywym kaszlu, gdyż zmniejsza od dolegliwości układu oddechowego.
Lubczyk - przeciwwskazania i skutku uboczne
Na przyjmowane dawki lubczyku powinna szczególnie zwrócić uwagę kobieta w ciąży. Spożywanie tej rośliny w określonych dawkach nie zaszkodzi kobiecie i dziecku. Jednak długotrwałe przyjmowanie nadmiernych dawek tego ziela może doprowadzić do poronienia.
Na kuracje z lubczykiem nie powinny decydować się kobiety z zaburzeniami menstruacyjnymi. Przyjmowanie tej rośliny może wywołać krwawienie miesiączkowe.
Lubczyk dzięki swoim właściwościom ma działanie moczopędne. Ze względu na większe wydzielanie moczu z organizmu po spożyciu lubczyku, nie jest on polecany osobom, które mają problemy z nerkami.
Lubczyk - zastosowanie w kuchni
Lubczyk oprócz zastosowanie w medycynie naturalnej, używany jest przede wszystkim jako przyprawa. Lubczyk ma bardzo charakterystyczny smak dlatego wiele osób dodaje go dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku.
Do czego warto dodać lubczyk?
- Zupy pieczarkowej
- Zupy fasolowej,
- Do chleba wykonanego samodzielnie,
- Rosołu,
- Fasolki po bretońsku,
- Mięsa z indyka,
- Kapusty z grzybami.
Lubczyk – afrodyzjak
Lubczyk to nie tylko przyprawa i roślina lecznicza, ale także afrodyzjak o ogromnej mocy. Już od wielu lat jest stosowany jako jeden ze składników miłosnych wywarów, który znacząco zwiększa libido oraz potencję i przywraca siły witalne. Działa zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.
Łodyga, kwiat, korzeń, a także liście lubczyku są cennych źródłem nie tylko cennych właściwości prozdrowotnych, ale także olejków eterycznych – w tym kwasu walerianowego i octowego oraz kumaryny i żywicy. Te substancje rozszerzają naczynia krwionośne, co przyczynia się do osiągnięcia stanu pobudzenia.
Zobacz także: Niedoceniony krwawnik pospolity - koniecznie sprawdź przepisy z wykorzystaniem tego ziela!
Oceń artykuł
