Zamknij

Jak zrobić ciastolinę w kilka minut – prosty domowy przepis

Adrianna Kostecka
30.11.2020
Aktualizacja: 03.12.2020 13:54
dziecko bawiące się domową ciastoliną
fot. Shutterstock

Zabawa ciastoliną to świetne zajęcie zarówno dla młodszych, jak i dla starszych dzieci. Rozwija małą motorykę i kształtuje wyobraźnię. Szybko może się jednak okazać, że to dość kosztowne hobby. Pokażemy ci, jak łatwo zrobić ciastolinę samemu.

Dzieci bardzo lubią lepić, ugniatać, formować. Szczególną sympatią darzą masy kolorowe, fluorescencyjne albo z brokatem. Zastanawiasz się, jak uszczęśliwić swoją gromadkę, nie wydając przy tym niemal ani grosza? Rozwiązaniem może być szybka, łatwa w wykonaniu i tania ciastolina.

Domowa ciastolina gotowana – jak ją zrobić?

Jak zrobić ciastolinę? To łatwe. Wykonuje się ją z prostych, ogólnodostępnych składników przy użyciu dwóch naczyń. Może być biała albo kolorowa. Za pomocą dostępnych w sklepach barwników spożywczych wyczarujesz wiele odcieni.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanki soli,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego,
  • aromat do ciast (opcjonalnie),
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sól, wodę, olej i kwasek cytrynowy połącz w garnku. Możesz użyć miksera, by łatwiej uzyskać gładką masę.
  2. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje.
  3. Gotowa ciastolina powinna mieć konsystencję purée ziemniaczanego. Oderwij kawałek i sprawdź, czy nie klei się do dłoni.
  4. Jeszcze ciepłą ciastolinę wyrabiaj na stolnicy bądź na stole, dodaj aromat.
  5. Podziel masę na tyle porcji, ile planujesz kolorów. Dodaj barwniki spożywcze i wyrabiaj ciastolinę, aż uzyskasz jednolitą barwę.

Szybka domowa ciastolina bez gotowania

Jeśli nie chcesz gotować, to ten prosty przepis jest dla ciebie.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka drobnej soli,
  • 3–4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1,5 szklanki świeżo zagotowanej, jeszcze wrzącej wody,
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sól, olej i wodę mieszaj drewnianym mieszadłem (klei się mniej niż plastikowe) tak długo, aż woda połączy się z resztą składników, a masa nabierze lepkości. Warto odczekać chwilę, aż nasza domowa ciastolina wystygnie – w ten sposób ani ty, ani dzieci się nie poparzycie.
  2. Wyrabiaj masę rękami aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
  3. Podziel masę na tyle porcji, ile planujesz kolorów. Dodaj barwniki spożywcze i wyrabiaj ciastolinę, aż uzyskasz jednolitą barwę.

Domowa ciastolina z mąki ziemniaczanej – jak ją zrobić

Od zwykłej ciastolina z mąki ziemniaczanej różni się tym, że jest o wiele przyjemniejsza w dotyku, niemal aksamitna.

Składniki:

  • 300 ml mydła w płynie, balsamu do ciała lub odżywki do włosów,
  • 500 g mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek oleju,
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj mydło i olej.
  2. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Podziel masę na tyle porcji, ile planujesz kolorów. Dodaj barwniki spożywcze i wyrabiaj ciastolinę, aż uzyskasz jednolitą barwę.

Zobacz także:  Jest jeden najważniejszy czynnik wpływający na twórczość dziecka

Jak przechowywać domową ciastolinę?

Domowa ciastolina łatwo wysycha, dlatego jeżeli planujesz następną sesję zabawy, przechowuj ją w szczelnie zamykanym pojemniku z przykrywką. Możesz też włożyć ją w woreczku próżniowym do lodówki. Jeżeli mimo to ciastolina wyschnie, wystarczy odrobina wody, by odzyskała sprężystość. W przypadku domowej ciastoliny z mąki ziemniaczanej zamiast wody dodaj nieco odżywki do włosów.

Świąteczne ozdoby z domowej ciastoliny? Czemu nie!

Nie trzeba szczególnej okazji, by zrobić ciastolinę – ale może z niej stworzyć wspaniałe ozdoby na choinkę. To świetna zabawa dla całej rodziny.

  1. Po wyrobieniu jednolitej masy rozwałkuj ją na płasko, a następnie wycinaj z niej różne wzory, posługując się foremkami do ciasta. Choinki, bałwanki i gwiazdki to najpopularniejszy wybór.
  2. W każdej wyciętej ozdobie przekłuj otwór. Po wyschnięciu ozdoby posłuży do jej zawieszenia na choince.
  3. Z ciastoliny można także ulepić Świętego Mikołaja czy aniołki do postawienia na półce w dziecięcym pokoju.
  4. Teraz ozdoby muszą wyschnąć. Pozostaw je na 2 dni w ciepłym, suchym miejscu – albo jeśli chcesz przyspieszyć proces – wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza.
  5. Ostatni etap przygotowania ozdób świątecznych z ciastoliny to ich dekorowanie. Jeżeli użyłaś kolorowej ciastoliny, wystarczą ozdobne kuleczki do wypieków, guziki bądź brokat, który można łatwo przykleić do powierzchni. Jeśli wasza ciastolina jest biała, to przydadzą się też farby plakatowe. Zachęć dzieci, by puściły wodze fantazji. Mikołaj niekoniecznie musi być przecież czerwono-biały.

Domowa ciastolina – podsumowanie

Ciastolina, którą można zrobić w domu, to niezwykle tani i łatwy w wykonaniu pomysł na zabawę, który nie tylko sprawia radość, lecz także pobudza kreatywność najmłodszych. Ta z mąki ziemniaczanej nie ustępuje jakością ciastolinom ze sklepu, a świąteczne ozdoby z domowej ciastoliny doskonale się sprawdzą jako własnoręcznie wykonane prezenty od twoich maluchów np. dla babci czy dziadka.

Zobacz także: Podpowiadamy jak zrobić piasek kinetyczny. To dziecinnie proste!